Мощи на светите апостоли Петър и Павел ще бъдат предадени в Псков, Русия



Църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ в Псков ще приеме светите мощи на двама почитани апостоли Петър и Павел. Прессекретарят на Псковска епархия монах Антоний (Воеводин) съобщава, че тържественото събитие ще се състои на 12 юли.

Частици от мощите на апостолите са предадени на църквата от дарител, който е пожелал да остане анонимен. Енориашите, жителите и гостите на града ще могат да се докоснат до мощите на светците по време на работата на храма.

Пресслужбата на митрополията припомня, че светите Петър и Павел отдавна се почитат в Псковските земи. Светците са покровители на традиционната за региона риболовна индустрия. Неслучайно много църкви от Псковска област са кръстени в чест на двамата първоапостоли.

С благословията на Псковския и Порховски митрополит Тихон църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ сега е подворна на Творожковския женски манастир и скоро там ще започнат реставрационни работи.

Храмът датира от 15-16 век и е признат за исторически и културен паметник. Разположен е на левия бряг на река Пскова, в началото на старата улица „Новгородская“ (сега улица „Карл Маркс“ № 2).

Има легенда, че по време на посещението си в Псков, подготвяйки се за военни действия срещу шведските войски, Петър I отишъл на литургия в църквата на светите първоапостоли Петър и Павел, първият от които бил небесен застъпник и покровител на бъдещия император. Тук по време на богослужението Петър чел Апостола и пял в клироса. По негово нареждане през 1713 г. църквата е украсена с нов иконостас и издигната в статут на катедрална църква.

През 1932 г. храмът е затворен. По време на Великата отечествена война части от покрива, стените, външната и вътрешната украса на църквата са разрушени. През 1960 г. е частично възстановена по проект на Вера Лебедева.

В началото на 2005 г. храмът е прехвърлен към Псковска епархия, а през 2006 г. богослуженията са възобновени.

Източник: pravoslavie.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...