МПЦ търси възможност за подновяване на диалога със СПЦ



Източник: МПЦ

На 7 декември тази година архиепископ Стефан, предстоятел на неофициално признатата Македонската православна църква, е изпратил писмо до Негово Светейшество сръбския патриарх Павле. В него той обявява желанието на МПЦ и нейния синод да бъдат подновени преговорите между комисиите за разглеждане на спорните въпроси между двете църкви, които прекъснаха срещите си без конкретни резултати през 2002 година.

В писмото си архиепископ Стефан изказва съжаление поради факта, че досегашните дългогодишни усилия на комисиите и двукратната среща на двамата предстоятели не са довели до намирането на двустранно приемливи решения и не са подобрили отношенията между двете църкви. Цитирайки думите на свети апостол Павел: „Казвайте истината всеки на ближния си” (Еф. 4, 25), македонският архиепископ изтъква, че е важно да се стигне до истината чрез „искрени братски съвместни разговори”, за които архиереите на Македонската православна църква са изказали общо съгласие, като „приемат и предлагат диалог” с Ипекската патриаршия.

Архиепископ Стефан предлага на патриарх Павле СПЦ да избере членове за своята комисия, времето и мястото за подновяване на преговорите и заявява готовността да окаже гостоприемство за първата среща.

Посланието на македонския владика е в отговор на изказаното неотдавна становище на членовете на Светия Архиерейски събор на Сръбската православна църква, че „църковният спор трябва да бъде решен чрез диалог” и „по този начин отношенията между двата братски народа да се развиват и задълбочават”, което МПЦ възприема като „израз на евангелска любов и архипастирска грижа”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...