Мъчениците от Отранто ще бъдат обявени за светци



 

Източник: РИА Новости

Папа Бенедикт XVI има намерение да обяви за светци Антонио Прималдо и неговите светски сподвижници, екзекутирани от османски войници на 13 август 1480 г., съобщава пресслужбата на Светия Престол.
Според исторически източници, Прималдо и сподвижниците му, които били 800 души, са пленени от Османската флота край бреговете на южноиталианската област Апулия, близо до град Отранто. За да запазят живота си на пленниците им е предложено да се откажат от своята вяра. Християните отказват и загиват, за да спасят душите си.

 По-късно пострадалите се наричат “Мъчениците от Отранто”. Първият етап от канонизацията им е започнат от архиепископа на Отранто Пиетро Антонио де Капуа през 1539г. и е завършил на 14 декември 1771г., при папа Климент XIV, който в този ден е обявил за блажени мъчениците от Отранто. Следващия етап от канонизацията им вече за светци предстой да стори римският папа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...