Мюсюлманите повече от католиците?



Миналата неделя в Рим монсиньор Виторио Форменти обяви, че мюсюлманите са станали повече от католиците по света. Новината, съобщена от главния статистик на Ватикана, веднага се хареса на световните медии и бързо и в повечето случаи безкритично обиколи света, внушавайки подсъзнателно на мнозина читатели и слушатели, че мюсюлманите са станали повече от християните.

Дали става въпрос за стремеж към сензация или за горделивост на Светия престол, който може би смята, че католиците са единствените християни, е трудно да се каже.

Преди всичко се прави грешка, като се сравняват две различни неща, мюсюлмани и католици, докато е правилно да се сравняват например или сунити с католици, или християни с мюсюлмани.

Както християните се делят основно на православни, католици и протестанти и на много други секти, така и ислямът не е монолитен. Сунити и шиити са основните направления и те от векове се обвиняват взаимно и дори воюват помежду си, така както воюват и до днес католици и протестанти в Северна Ирландия. Но дори и сред самите сунити и шиити има големи различия – ясен пример за това е сравнението на балканските мюсюлмани-сунити с уахабитите-сунити в Саудитска Арабия. От своя страна и сунити, и шиити са разделени на множество течения, а има и голям брой ислямски секти, като Ахмадия, които не се признават за мюсюлмани нито от сунитите, нито от шиитите.

Иначе християните са 33 процента, или една трета, около 2 милиарда, от световното население. Всички мюсюлмани заедно са около 19-20 процента, или около 1 милиард и 300 милиона души.

Няма съмнение, че общо взето мюсюлманите имат по-висока раждаемост от християните, но не трябва да се обвиняват тези, които спазват Божията заповед: „ . . . плодете се и множете се, пълнете земята и обладайте я . . .” (Бит. 1:28), а тези, които от егоизъм и индивидуализъм отказват да имат повече от едно дете.

* Авторът е богослов, бивш редактор на програмата “Религия и вяра” на БиБиСи – Лондон. Предстои издаване на книгата му “Иисус Христос в Корана”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...