Мюсюлманският свят празнува Курбан-байрям



altМюсюлманите от целия свят отбелязаха главния си празник Курбан-байрям (Деня на жертвата).  Курбан-байрям, или на арабски Ид ал-адха, се отбелязва на десетия ден от дванадесетия месец на ислямския лунен календар. С него завършва хаджилъкът – годишното поклонническо пътуване на мюсюлманите до Мека.

 

В навечерието на празника поклонниците от цял свят (обикновено се събират повече от милион души) се молят в подножието на планина Арафат в околностите на Мека, а в деня на празника символично хвърлят камъни по дявола и обхождат светилището Кааба.

 

Празникът на жертвата е установен в памет на историята с Авраамовото жертвоприношение, описана в Стария Завет и възпроизведена в Корана. Господ заповядал на Авраам да принесе в жертва собствения си син. Авраам бил готов да изпълни тази заповед, но в последния момент ангел Божи заменил детето с овен. В очите на мюсюлманите тази история е символ на най-висшата степен на човешката покорност пред Бога.

Следвайки тази традиция, мюсюлманинът на този празник трябва да заколи курбан – овен или друго жертвено животно. Смята се, че с първата капка кръв на животното на човека, извършващ жертвоприношението, се прощават греховете му. Една трета от месото се оставя за семейството на жертвоприносителя, втората се дава на съседи, третата – на бедни.

В деня на празника е прието да се присъства на празнична молитва в джамията, да се посещават близки и приятели и да се раздава милостиня.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...