Мюсюлмански режисьор предлага своя версия за живота на Христос



В поредния игрален филм за Иисус Той е изобразен не като Син Божи, а като пророк, предричащ идването на Мохамед, съобщава Los Angeles Times. Режисьорът Талебзаде разчита на разбиране от страна на зрителите както на Изток, така и на Запад.

Новият филм на иранския режисьор Талебзаде е базиран върху ислямската интерпретация на живота на Иисус. В него Той е показан като преследван юдейски пророк и вестител на бъдещето идване на основателя на исляма. Филмът е бил сниман почти 10 години: като основа за сценария е бил взет Коранът и т. нар. "Евангелие от Варнава" – документ, смятан от много западни учени за средновековна мистификация. Във филма "Иисус, дух Божи" се твърди, че Христос е проповедявал милосърдие и е извършвал чудеса, но не е бил разпънат и не е възкрасвал от мъртвите. В крайна сметка основното твърдения на филма е, че християнството, което наброява 2 млрд последователи, е основано върху заблуда.

"Моля се за християните. Те са били измамени. Но един ден те ще разберат истината", смята Талебзаде. Филмът му вече се показва на международните кинофестивали, скоро ще излезе и по кината.

"Някой може да използва този филм, за да демонизира още повече Иран – казва той. – И може би ще успее. Но аз се надявам, че един ден хората ще разберат светата цел на филма, и това ще надделее. Никой по-рано не би могъл да си представи, че иранец ще направи филм в прослава на Иисус".

Религията отдавна служи като камък за препъване в отношенията на Изтока и Запада, но днес в интернет, киното и телевизията се разгаря още по-мащабна културна война – в нея страните подлагат на нападки символите и свещените текстове, манипулират с тях. Така например, в нашумелия филм "Фитна" десен холандски политик сравни Корана с "Моята борба" на Адолф Хитлер. В отговор блогер от Саудитска Арабия публикува в интернет видео, в което се твърди, че Библията може да се разглежда като призив за война.

Талебзаде разбира, че с този филм е стъпил на опасен път. Отчитайки днешната обстановка, остава само да гадаем колко клетви биха обнародвали ислямските проповедници, ако западен режисьор направи филм за Мохамед (в ислямската традиция има забрана за изобразяването му).

"Този човек абсолютно невярно възприема Иисус и християнството – пише възмутен християнски блогер в интернет-дискусията за филма на Талебзаде. – Това е поредна проява на сатанинската пропаганда, която никога няма да има успех".

Филмът с бюджет 5 млн. долара, който скоро ще бъде показан по иранската телевизия, показва Иисус като пророк. Христос говори с притчи, движенията Му са съпровождани от мека светлина и ангелско пеене, докато наоколо се препират зилотите и интригантите-фарисеи. Сценарият и диалозите са основани върху Корана и т. нар. "Евангелие от Варнава" (според режисьора Църквата е скрила това "евангелие", за да не се подронят основите на християнската вяра). Киноразказът съдържа отделни моменти от каноничните Евангелия на Матей, Марк, Лука и Йоан, но Иисус не е прадставен като Син Божи. Апокрифното Евангелие от Варнава съвпада с мнението на мюсюлманите, които в съответствие с Корана смятат Иисус не за Бог, а за един от последните велики пророци, въпреки че признават раждането Му от дева. Във филма на Талебзаде Иисус се възнася на небето преди римските войници да успеят да Го хванат. Юда, ученикът-предател, е наказан с това, че заприличва физически на Иисус и бива арестуван и разпънат вместо Него. В ислямската традиция се смята, че Иисус е жив и ще се върне, за да победи злото в света.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...