Надгробен камък доказва присъствието на християнството в Китай през ІХ век



Le Quotidien du Peuple en ligne

Проучвания на надгробен камък, датиращ от ІХ век, показва, че християнството вероятно е било широко разпространено в Китай около епохата на династията Танг (618-907 г.), обяви тези дни китайски археолог.

Надписите по частично запазения и силно повреден камък, открит през 2006 година в Луоянг, провинция Хенан, представляват писания на Джингджао, в превод: религия на светлината, както е било известно християнството в несторианската му разновидност, и кръстни изображения, съобщи Луо Жао, специалист по религиите в Китайската академия на обществените науки.

„Ако трябва да бъдем точни, християнският текст представлява разсъждение върху християнската идеология, написано от висш духовник, живял в Китай през VІІІ век”. Луо уточнява, че това е първият открит надгробен камък, на който са гравирани писания на Джингджао. Гробници с будистки текстове от династията Танг се срещат често, казва той.

Откритието, според някои китайски археолози, е също толкова значимо, колкото откриването на стелата от Ксиан, столицата на Танг, през 1623 година. Плочата, гравирана през 781 година, показва, че за първи път християнството се разпространява в Китай по Пътя на коприната, търговски път между Европа и Азия, свързващ Китай с двата континента.

„Кой би могъл да си представи, че по онова време в Китай християни са гравирали текстове на гробниците за погребалните обреди, с които се благославяли душите на мъртвите?”, споделя професор Лин Шу, изследовател на Джингджао в Университета Сун Ят-Сен в Гуангжоу (Кантон).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...