Надпис „Иисус Назорей“ откриха върху Торинската плащаница



altИсторикът Барбара Фрейл, работеща в архивите на Ватикана, откри надпис “Иисус Назорей” върху Торинската плащаница. Както съобщава днес лондонският вестник Daily Telegraph, това й се е удало с помощта на суперсъвременна компютърна техника. 

Надписите на три езика – латински, гръцки и арамейски – са били открити от Барбара Фрейл по време на задълбочен анализ на панорамните снимки на плащаницата с помощта на най-нова компютърна програма. Компютърът успял да прояви думите върху погребалния покров и да ги прочете.

Според учения надписите са били направени от римски войници или чиновници с цел идентификация. Думите са нанесени върху различни части от четириметровото платно, в което е било завито тялото на Христос. Фрейл вече нарече своето откритие “погребален сертификат на Христос”.

Свещената плащаница се е пазела дълто време в храма “Св. София” в Константинопол. Тя се е изнасяла за поклонение през Страстната седмица. Смята се, че Йосиф Ариматейски е завил в нея тялото на Спасителя след свалянето Му от Кръста. Върху плата се е отпечатало изображението на лице и тяло, за които вярващите смятат, че са на Христос.

След разграбването на Константинопол от кръстоносците през ХІІІ в. плащаницата е била донесена във Франция. Сега тя се пази в храма “Св. Йоан Кръстител” в италианския град Торино, съобщава ИТАР-ТАСС.

В края на 50-те години на миналия век в Оксфорд бе направен радиовъглероден анализ на фрагмент от плащаницата. Тогава учените направиха извода, че платното е било изтъкано през ХІІ-ХІV в. и следователно не може да бъде погребалния покров на Христос. През миналата година обаче стана ясно, че тези изследвания са били проведени с грешки и че оксфордската датировка не може да се смята за вярна.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...