Най-старият православен храм в Естония отбеляза своята 300-годишнина



Във вторник, 21 септември, най-старата православна църква в Естония отбеляза както своя патронен празник, така и своята 300-годишнина. Църквата „Рождество Богородично“ в Талин е осветена в деня на самия празник през 1721 г.

По случай двойното честване Негово Високопреосвещенство Талинският и на цяла Естония митрополит Евгений отслужи Всенощно бдение и Божествена литургия в понеделник и вторник. На празника присъстваха игумения Филарета от манастира Пухтица в Естония, кметът и заместник-кметът на Талин, както и други официални лица и общественици.

В края на Литургията бе проведено литийно шествие около храма, след което бе открита паметна плоча за офицерите и войниците от 91-ви пехотен полк „Двински“, загинали в Първата световна война.

След като връчи църковни ордени, митрополит Евгений поздрави събралите се енориаши за празника и даде думата на игумения Филарета, която произнесе затрогваща реч и представи копие от Пухтишката икона „Успение Богородично“ като подарък за църквата „Рождество Богородично“.

Тържествата завършиха със засаждането на млад дъб в двора на храма в чест на 300-годишнината.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...