Намерената чудотворна икона: сведения от разследването



Източник: ert.gr

Миналия четвъртък в с. Неаполи Лакониас бе заловен румънецът Гръдър Лученко, който, вече няма съмнение след даденото от него признание, е откраднал на 17 август чудотворната икона на Богородица с Младенеца от манастира Елонас в Кинурия Аркадийска.

Той е криел иконата в друг манастир – Пантанаса в с. Фаракло в Лакония – възползвайки се от доверчивостта на монасите, които го смятали за обикновен поклонник, дошъл за известно време в техния манастир. По време на престоя си там, той е успял да скрие иконата в дупка от вътрешната страна на стената на малката църквица на манастирчето, където никой няма да се сети да проверява. Отгоре иконата е била закрита с голям камък, така че тя е могло да бъде открита там след векове.

Всички златни и сребърни дарове от иконата младият румънец е прибрал в дома си и се е готвел да продаде първо тях /ок. 3 кг. злато/, а по-късно да се опита да изнесе иконата, след като я договори на “добра цена”. Той се е обаждал на редица частни лица и на митрополита на Мантиния и Кинурия Алекандър, за да предложи “изгодната оферта” на стойност един милион и двеста хиляди евро. След като митрополитът му отвърнал, че не разполага с тези пари, го призовал човешки да върне откраднатата икона, но румънецът престанал да се обажда.

Все пак гръцката полиция има огромен опит в опазването на култрни ценности, тъй като Гърция е обект на набези на иманяри и крадци на антики още от Среднавековието, местната полиция е открила неговото телефонно обаждане, което е от GSM и остава записано поне няколко дни, след което е било елементарно да се проследи неговото движение из Пелопонес по сигналите давани от неговиял личен телефон на предавателите на COSMOTE.

Двадесет и осем годишният румънец е работел като келнер на о. Крит и е разполагал с подправен паспорт, тъй като вече е бил осъждан веднъж в Република Гърция за тежки измами и кражби. Във връзка с престъпленито полицията продължава да издирва още един румънец, замесен в кражбата, който засега се укрива, но чиято самоличност е установена. За прикритие преди да извършат кражбата румънците в селото са разговаряли помежду си на френски език.

Министърът на обществения ред на Р. Гърция г-н Вирон Полидорас и Митрополитът на Мантиния и Кинурия Алекандър поздравиха и благодариха на главният секретар на полицията г-н Анастасиос Димосхакис и на полицейския управител на Пелопонес г-н Дракопулос за проявения професионализъм и неуморен труд до залавянето на престъпника.

Престъпниците не са отчели едно, че иконата изчезва не за първи път, но Господ прави винаги така, че тя да се върне в манастира за радост на вярващите и духовна утеха на страдащите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...