Напрегната Неделя Цветница за коптската общност в Александрия



Източник: la Croix.com

Християните в Александрия празнуваха в напрегната обстановка Неделята на входа Господен след сблъсъци на религиозна основа предишния ден, завършили с един убит и повече от двадесет ранени.

Сблъсъците са започнали след погребението на копт на Лазарова събота, убит при нападение срещу църква в северния египетски град.

Нови демонстрации е имало в неделя сутринта пред александрийските църкви, но ситуацията не е ескалирала, след като висши духовници на коптската и мюсюлманската общности са призовали към спокойствие.

Влизането в църквите е било строго надзиравано. Само познатите вярващи са били допускани да влязат в храмовете от наблюдаващите служби на реда. Другите е трябвало да представят документ за самоличност или да покажат кръста, който традиционно се татуира на китката.

„Атмосферата в църквата, където отидох да се моля за Неделята на входа Господен, беше много спокойна (…), но е нормално християните да реагират с гняв на случилото се. Не можем да стоим със скръстени ръце докато нападат църквите ни”, – е заявил пред Агенция Франс-прес вярващият копт Самуел Мансур.

Съботните сблъсъци, при които загина един мюсюлманин и двадесетина души бяха ранени, са станали при погребението на 78-годишният Ноши Аталлах Гиргис, прободен с нож при атаката на църква от страна на мюсюлмански нападател, когото египетските власти са определили като неуравновесена личност. Коптите не признават тази официална версия за случилото.

Четиридесет и пет души са били разпитани след сблъсъците. Междувременно, съдът е решил да продължи с още 45 дена ареста на Махмуд Салахедин Абдул Разек, 25-годишен, заподозрян за убийството на вярващия копт в петък.

В Кайро представители на четиридесет НПО и привърженици на опозицията са манифестирали в неделя пред кабинета на главния прокурор, обявявайки се против нападението на църкви. Те са обвинили също така президента Хосни Мубарак и вътрешния министър Хабиб Ал-Адли, че не са предприели своевременни действия, за да предотвратят драмата.

Египетският парламент от своя страна е осъдил нападенията на църквите и е обявил, че ще образува анкетна комисия по случая.

Новите религиозни насилия са най-сериозните след бруталната демонстрация на мюсюлмани през октомври 2005 срещу театрална пиеса, играна в една от църквите, която е била оценена като оскърбителна за исляма. Сблъсъците са взели три жертви.

Коптите представляват 10% от 73-милионното население на Египет, според оценката на тяхната патриаршия, и едва 6% според официалната статистика.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...