Напрежението в Черна гора продължава, арестувани са владика и седем свещеници



Отново лоши новини от Черна гора – напрежението между властите и вярващия православен народ в тази балканска държава, за което Православие.бг вече писа (виж тук, тук и тук ), продължава. На 13 май в град Никшич полицията арестува Будимлянско-Никшичкия епископ Йоаникий и седем свещеника от Никшичката епархия по обвинение в  нарушаване на извънредното положение, установено в страната поради епидемията от коронавирус. Както съобщава сайтът на Черногорската митрополия, владиката е оглавил спонтанно състоялото се масово шествие (лития), когато вярващите са се събрали на 12 май пред катедралния храм “Св. Василий Острожки”. През нощта на 12 срещу 13 май владиката и свещениците от храма са арестувани от полицията и отведени в прокуратурата.

Православието е основната религия, изповядвана от по-голямата част на населението в Черна гора. За съжаление властите в тази страна поеха курс към антиправославни и антицърковни репресии, след като в началото на годината приеха скандалния “закон за свободата на съвестта и вероизповеданията”, според който Православната църква трябва да върне на държавата почти всичките си имоти. В Черна гора започнаха масови протести, стотици хиляди хора излязоха на улиците на градовете с мотото “Не си даваме светините!” Градусът на напрежението се покачи силно, докато властите не използваха пандемията на коронавируса като предлог, за да забранят всякакви публични акции и шествия. Виждаме, че сега проблемите отново се изострят.

Коментирайки ареста на владика Йоаникий и последвалите действия на властите, Черногорско-приморският митрополит Амфилохий заяви, че с този арест и със своите агресивни действия властите подготвят гражданскавойна, и че най-после трябва да се сложи край на братоубийството в историята на Черна гора. Митрополитът поиска от държавните органи незабавно да освободят владика Йоаникий и свещениците, ако те наистина искат бъдеще за Черна гора, гражданско единство и съгласие.

Никшич е един от центровете на православието в Черна гора. Наблизо се намира известният в православния свят манастир Острог, където се пазят мощите на всенародно почитания св. Василий, Острожки чудотворец. Ако разпоредбите на скандалния закон се изпълнят, православните християни в Черна гора и по света могат да бъдат лишени от тази почитана в целия православен свят светиня.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...