Наталия Витренко: Православието в училище е най-доброто средство срещу „оранжевите революции“


Наталия ВитренкоИзточник: Интерфакс

Лидерката на Прогресивно-социалистическата партия на Украйна Наталия Витренко заяви, че създаването на самостоятелна украинска поместна църква ще превърне страната в "център на интриги" срещу Русия. "Нека да го кажем направо: най-сериозната сила, сдържаща, недопускаща превръщането на Украйна в антируски плацдарм, е каноничната Украинска православна църква, която е неразделна част от Московската патриаршия", се казва в послание на Витренко до участниците в московските Рождественски четения.

Лидерката на най-голямата опозиционна украинска партия смята, че "насилственото отделяне на Украинската православна църква от Московската патриаршия и встъпването на Украйна в НАТО – това са брънки на една и съща верига от духовни и геополитически катастрофи, призвани да унищожат многовековното единство на народите на Рус".

Във връзка с това партията заявява своята безусловна подкрепа за каноническата Църква в Украйна, каза Витренко.

Витренко подчерта също така, че въвеждането на предмета "Основи на православната култура" в училищата на Украйна и Русия "е въпрос на живот и смърт, противоотрова срещу цялата тази кал, с която се опитват да мърсят нашата велика обща история".

Тя обясни, че има предвид темата "оранжева революция" в учебниците по история, издадени с подкрепата на Фондация Сорос, "в които Русия е изобразена като главен исторически враг на Украйна".

"Опитите за повтаряне на "оранжевата революция" в Русия не са спрели. И те започват от хуманитарната, преди всичко от образователната сфера. Хората, които се борят срещу въвеждането на "Основите на православната култура" в училище, са буревестници на "оранжевата революция". Учете се от нашите грешки", призова Витренко.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...