Национален църковно-народен събор ще избере Патриарх на Румънската Православна Църква


Източник: ziua.net

В момента Румънската Православна Църква има 33 епархии. Във връзка с избора на нов Патриарх всяка една епархия ще бъде представлявана от 3 души, участници в Църковно-народния събор (двама миряни и един клирик) – т. е. в събора ще участват 49 члена на Светия синод и 90 миряни от цялата страна, а също така и 30 представители на Епархийския събор на Букурещ. В избора ще вземат участие и представители на богословските факултети в страната. Общият брой на участниците в събора е 184.

Митрополитът на Молдова и Буковина Негово Високопреосвещенства Даниил,
ще бъде един от кандидатите за патриаршеския престол. Роден е през 1951 година. На 36-годишна възраст е постриган в монашески чин и след това хиротонисан за протосингел. На 4 май 1990 година става викариен епископ на Архиепископия Тимишора, а три месеца по-късно е избран за архиепископ на Яш и митрополит на Молдова.

Митрополитът на Олтеня

Другия кандидат с не по-малки шансове е Негово Високопреосвещенство Теофан Саву, митрополитът на Олтеня. Роден е през 1959 година. Постриган е за монах на 24 години. Две от сестрите му също са монахини. Завършва богословския институт в Букурещ, а от 1986 до 1990 година прави доктората си в известния Православен богословски институт “Св. Сергий” в Париж. През 1991 година е хиротонисан за патриаршески викариен епископ, а през 2000 година е избран за митрополит на Олтеня.

Изборът за бъдещ Патриарх на Румъния ще се проведе на 12 септември, когато един от двамата митрополити ще поеме по трудния път на пастир на румънската Православна Църква – Патриарх.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...