Националният съвет за проучване архивите на Секуритате проверява архиереите на Румънската църква


Източник: ziua.net

Националният съвет за проучване архивите на Секуритате (CNSAS) започва проверка на досиетата на архиереите на Румънската Православна Църква, най-вече на кандидатите за Патриаршеския престол, споменавани постоянно от медиите.

Разглеждането и изследването на досиетата трябва да приключи преди септември, когато ще бъде проведен избора за нов Патриарх на Румънската Православна Църква. Румънският граждански форум атакува с грозни слова мудния начин на работа на CNSAS, обвинявайки институцията в приктиване досиетата на румънските архиереи. Румънската Православна Църка заяви, че проверката на миналото на всеки свещенник е достъпна и открита за интересуващите се.

Представители на CNSAS заявиха, че изслушванията ще започнат в края на месец август и ще бъдат разпитани всички иерарси на Румънската Православна Църка. Ще бъдат проверени досиетата на всички – митрополити И епископи, но първо ще бъдат пручени епископите-кандидати за Патриаршеския престол. Проучванията ще бъдат завършени преди датата за избор на нов патриарх.

Въпреки дейността си, ЦНСАС е обвинен в прикриване на досиета.

Националният съвет за проучване архивите на Секуритате (CNSAS) бе обвинен от представители на някои неправителствени организации в прикриване досиетата на йерарсите и в забавяне на проверката. Председателят на румънския граждански форум, Адриян Стефан, се аргументира с това, че за една година съвета е успял да проучи само едно досие от 26, изискани от неправителствената организация. Според представителите на форума, с този ритъм проучванията на 26-те досиета ще продължи още 25 години.

Църквата е съгласна да бъдат подложени свещениците и висшия клир на проверка.

Във връзка със споменатото обвинение, Румънската Православна Църква, заяви, че е за отваряне на досиетата още от 1997 година. През юли 2001 година позицията е потвърдена отново, а през 2006 това прави покойният Патриарх Теоктист.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...