Нацисти и комунисти в румънски манастирски стенопис



В сцената на Страшния съд, изписана от външната страна на църквата в Апусени на манастира Лупша в Румъния са изобразени неколцина отрицателни персонажи от историята на човечеството. Архиепископът на Алба-Юлия Андрей Андрейкуц заяви, че ще се консултира с екип от специалисти, след което ще реши дали сцената да остане ли да бъде заличена.

Туристите и посетителите на манастира и дървената църква, която е на повече от 600 години ще открият на стенописите от външната страна на храма нещо, което ще ги изненада.

В Сцената на Страшния съд е изписана група от хора, които носят знамена с нацистки свастики или със сърп и чук. Стенописите са дело на Николае Сава и екип от студенти. Той се е опитал да илюстрира факта, че двете идеологии са изиграли отрицателна роля за човечеството и за Румъния.

Стенописите са направени през 1997 година. Темата е проблематична, тъй като поставя всички поддръжници на дадената идеология под един знаменател. Те са представители на злото – т.е. хитлеристите и комунистите са в ада. Но, както твърди игуменът на манастира Мелхиседек Унгуряну, Страшният съд е последният призив Христов към покаяние.

В момента храмът е все още в процес на реставрация и сцената може лесно да се заличи. Проблемите с нейното съществуване са от доста дълго време. Дванадесет години държавната комисия за историческите монументи и наследство на Румъния настояват за премахването на новоизписаната сцена. Като паметник с културна и историческа стойност храмът е защитен и в него не бива да се правят нововъведения, както не е позволено да се изписват и нови стенописи интериорно или екстериорно. Въпреки това идеята е реализирана от автора и се пази и до днес.

Архиепископът на Алба Юлия казва, че биха могли да се премахнат изображенията, но след консултация със специалисти в областта.

Според него изображението има своята основа в древността. Подобни сцени се срещат в стенописи най-вече от Северна Молдова. В църковните изображения от този район в сцената на Страшния съд са представени групи от турци и езичници. В изображението от Лупша Сталин и Хитлер са представители на злото и са поставени в ада.

Специалисти в областта на иконографията признават факта, че подобни сцени има и в предишни векове. В сцени на Страшния съд са били включвани врагове като турците и унгарците. Примерно в древни икони, изписани в село Лаз в близост до Валея Сабешулуй можем да видим войници, облечени в унгарски униформи.

Възможно е идеята на Николае Сава да идва оттук и това да е причина да постави нацистите, комунистите и турците в реда на грешниците.

Манастирът, където може все още да видите въпросното изображение се намира в планината Апусени в окръг Алба. Църквата е дървена и е от 1421 година. Тя е най-древният храм от този род в района на Трансилвания. | www.infoportal.ro

Превод от румънски: Камелия Константинова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...