На 22 ноември ще се състои интронизацията на патриарх Теофил



Източник: orthodoxia.gr

Интронизацията на новия Йерусалимски Патриарх Теофил е определена за 22 ноември. Определени са десетте най-важни приоритета, с които  той вързнамерява да се заеме.

Забавянето на интронизацията се дължи на самия Патриарх и е имала за цел най-вече да се даде време на правителството на Израел да придвижи процедурите по признаването. На второ място – да се възстанови напълно единството в редовете на Божигробското братство. Междувременно новият йерусалимски Патриарх имаше време да начертае приоритетите, които ще следва.

В това време гръцкото правителство работеше усилено, за да постигне в лицето на новия предстоятел на Сионската Църква мирното съвместно съществуване между евреи и палестинци. Всичко това се прави, защото целта, очакванията и надеждите на гръцкото правителство и патриарх Теофил са, че в деня на интронизацията ще присъстват официални представители на четирите заинтересовани страни: Гърция, Йордания, Палестинските власти и Израел.

Първите три страни вече признаха новия Патриарх и остава признанието от Тел Авив. Има информации, че е много вероятно Израел да признае патриарха преди интронизацията. Това би променило коренно образа, който се създаде през последните месеци и би представлявало предвестник за една нова страница не само за Патриаршията, но и за трите страни, които са свързани с нея. Според добре осведомени източници, отговорникът по въпросите на гърците в чужбина и заместник-министър на външните работи Панайотис Скандалакис през този месец е имал чести контакти с израелски, палестински и йордански политици. Обект на разговорите е била Патриаршията, и в тези рамки всички са положили усилия да се запази мирната роля, която тя има в този чувствителен регион. Дипломатическите действия на Атина във всички случаи съдействаха за запазването на мира, полезен за Божигробското братство.

От своя страна новият Патриарх Теофил до този момент показа, че е човек, който обича мълчанието и сдържаността, любезен е с всички но и внимателен при взимането на решения. Харесва му да изслушва всички и според монасите на Божи гроб е дал да се разбере, че съществено ще съдейства за смяната на образа, който общественото мнение доби след събитията през последните месеци. Освен това, истинската сила на Православната Църква е принципа на Съборността. Както се вижда, това той знае много добре, и затова веднага след интронизацията възнамерява да свика Светия Синод и да организира Събор с важни решения и промени. Добре информирани източници от Йерусалим твърдят, че патриарх Теофил възнамерява:

1. Да възстанови веднага несправедливо изгонените братя от Божигробското братство по времето на Диодор и Ириней.

2. Да прехвърли по-голямата част от патриаршеската власт на Светия Синод, който ще представлява единственият орган за взимане на решения за Патриаршията.

3. Да предложи свикване на Светия Синод два пъти в месеца.

4. Да възстанови ротационната система за членовете на Светия Синод, която дава възможност за участие на онези монаси от братството, които имат по-големи качества.

5. Да постави някакви условия за участието на братя от Божигробското братство в Светия Синод, като например наличието на Висше богословско образование, навършени пет години в братството и др.

6. Да установи правила за дейността на Божигробското братство така, че да се предотвратяват беззаконията и случайните недоразумения.

7. Да се повиши нивото на Богословския факултет “Светият Кръст”, или да стане възможно през следващите години да се приравни с Богословските факултети в Атина и Солун.

8. Да се работи по посока за укрепване на вътрешното мисионерство и на катехизацията сред православните.

9. Да възстанови възможно най-бързо накърнените връзки с останалите поместни Църкви.

10. Да уреди постепенно и с ясни мерки пораженията, които остави след себе си монаха и бивш патриарх, Ириней Скопелитис, относно имуществото на Патриаршията.

Освен споменатите проблеми има и други, които чакат своето решение. Решенията трябва да се вземат от Синода чрез гласувания, на които Патриархът не трябва да има някаква особена тежест, както преди. Освен това, разрушаването на абсолютизма и на тоталитарния начин на управление трябва да стане основен приоритет на новия Патриарх на Йерусалим, Теофил, понеже този начин на управление е причината за големите проблеми, които се случиха по време на управлението на бившия Патриарх Ириней Скопелити.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...