На 5 март се открива ХІ Световен руски народен събор



Източник: Интерфакс

Проблемите на бедните в Русия ще бъдат в центъра на вниманието на участниците на XI Световен руски народен събор, който ще се проведе на 5-7 март в московския храм "Христос Спасител".

В работата на форума ще участват към 1000 души, в това число представители на парламента, губернатори, учени, предприемачи, културни дейци. Заедно те ще търсят отговор на въпроса как Русия да се модернизира така, че преобразуванията да не станат гибелни за нея, а да помогнат за запазването на нейния "духовен и цивилизационен код".

"Русия не трябва да се вкопчва в патриархалните си устои, тя трябва да бъде развита страна с високо ниво на икономиката и образованието, но заедно с това трябва да се запазва духовно-нравствената основа на нашето битие, защото ако тя се разруши, Русия просто ще изпадне в хаос", смята митрополит Кирил Смоленски, който е сред най-активните участници в подготовката на форума.

Участниците на Събора ще обсъдят различни аспекти на икономическото развитие на страната, като ефективното използване на природните ресурси, преодоляването на зависимостта от експорта на суровини, развитието на образованието и науката. Особено внимание ще бъде отделено на духовните основи на живота на човека и обществото, ролята на Православието в развитието на страната "като консолидиращ, възпитателен фактор и първостепенна духовна сила, която винаги ни е помагала да се справяме с трудностите".

Световният руски народен събор е създаден през 1993 г. обществен форум, оглавяван от патриарха на Москва и цяла Русия. В председателското тяло на Събора влизат няколко пълномощни представители на руския президент в различни региони на Русия, министри, известни обществени и културни дейци, видни бизнесмени, членове на Обществената палата на Русия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...