Негово Светейшество патриарх Неофит освети основния камък на храма „Св. Киприан“ в Москва



47317Делегация на Българската православна църква, начело с Негово Светейшество патриарх Неофит, взе участие в тържествата по случай 1025-годишнината от Кръщението на Русия.

На 25 юли Българският патриарх Неофит освети основния камък на храма „Св. Киприан“, който ще бъде издигнат в Москва и ще бъде посветен на свети Киприан, митрополит Киевски и Московски.

Св. Киприан е българин по произход от прочутия търновски род Цамблак. Той е духовен син на св. Теодосий Търновски и духовен брат на св. Евтимий, патриарх Търновски. По заръка на св. Киприан чудотворната Владимирска икона на Пресвета Богородица (според преданието рисувана от св. апостол и евангелист Лука) била донесена в Москва, за да избави Московското княжество от нашествието на монголите. На мястото, където населението на Москва посрещнало след тридневен пост и молитва чудотворната икона и бил отслужен молебен за избавление от нашествениците, бил издигнат Сретенският манастир, който днес попада в центъра на Москва.

На мястото на бъдещия храм „Св. Киприан“ Българският патриарх бе посрещнат от Негово Високопреосвещенство Истриннский архиепископ Арсений, първи викарий на Руския патриарх, архим. Теоктист, настоятел на Българското подворие при Московската патриаршия, свещ. Александър Иванченко, настоятел на новостроящия се храм, дипломатически представители и много членове на българската диаспора.

Негово Светейшество каза в словото си: „Благодарим всесърдечно на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за предоставената ни възможност да извършим освещаването основния камък на храма, който ще носи името на великия светител на Руската православна църква и наш съотечественик св. Киприан, митрополит Киевски и Московски. Забележителен йерарх със значимо място в историята на Руската православна църква, успял да обедини в духовно отношение руските земи и да издигне авторитета на Московското княжество; богоумъдрен духовник, наречен от своите съвременници мъж с „разум за божествено изпълнение, носител на всяко целомъдрие и велик книжовник“, който изградил със своето църковно служение истински духовен мост между Българската и Руската православни църкви и култури.

Може би, тук е уместно да припомним думите, които отправил към руския народ племенникът на св. Киприан Киевският митрополит Григорий Цамблак: „Него нашето отечество откърми, а на вас Бог го дари; нему вие дълго се наслаждавахте, а ние се лишихме; вие с него се украсявахте, а ние от желание за него тъгувахме; с него вие преуспявахте, като растяхте в заповедите Господни!“… Да даде Бог въздигането на този храм да бъде не само символ, но и видимо въплъщение на духовното родство и единството в Светото Православие между нашите два народа, между нашите две сестри – православни Църкви! Бог да благослови всички ктитори, дарители и строители на този храм, да наспори и умножи техните трудове! Амин.“

Патриарх Неофит изрази надежда, че в скоро време храмът ще бъде изграден и ще обедини под своя купол българските и руските православни вярващи. Храмът е част от мащабната строителна програма в Москва „200 храма“  и се планира да бъде завършен до 2014 г.

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...