Неделя Тържество на Православието в Брюксел



Източник: Белгийска архиепископия (РПЦ)

На 25 февруари 2007 година, в гръцката православна катедрала „Свети Архангели” в Брюксел е отпразнувана Неделята на Тържеството на Православието. В този ден, в който Църквата прославя победата на иконопочитанието над иконоборството и над другите ереси, според вече установената традиция, митрополит Пантелеймон Белгийски е поканил всички православни йерарси, клирици, монаси и вярващи от всички църкви, националности и произход в катедралата на съвместно участие в Божествената литургия. Участвайки заедно в Светата Евхаристия, православните християни свидетелстват естествено за непреходното си единство в Христа в лоното на Светата Православна църква.

В този ден Божествената литургия е била отслужена от митрополит Пантелеймон (Вселенска патриаршия), заедно с архиепископ Симеон Брюкселски и Белгийски и епископ Атанасий Ахайски (Гръцка църква). С тях са съслужвали 14 свещеници и четирима дякони от Константинополската, Руската, Българската, Сръбската, Румънската и Грузинската църкви.

Сред вярващите, изпълнили просторната катедрала, са присъствали и посланиците и други дипломати от Гърция, Кипър, Сърбия, Румъния и България, както и военни представители от тези страни.

След края на празничното богослужение, извършено на гръцки, църковнославянски, френски, нидерландски, румънски и грузински, архиепископията на Вселенската патриаршия в Бенелюкс е поканила на прием всички участници, за да споделят в този ден радостта от единството в истината на всички православни църкви.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...