Нека поемаме рискове, каза Кобия на Световния християнски форум


Източник: WCC

“Някои биха казали, че това събитие е невъзможно, но ето ни тук – и светът се чуди какво ще последва след това”, каза генералният секретар на Световния съвет на църквите д-р Самуел Кобия при откриването на Световния християнски форум, който се провежда в Лимуру, Кения.

Като подчерта “безпрецедентния обхват” на събитието в своето обръщение към претъпканата зала с 240 висши представители на Протестантската, Англиканската, Православната, Католическата, Евангелската, Петдесятната и други църкви от целия свят, Кобия отправи предизвикателство към тях да поемат някои рискове.

Предизвикателството днес е да погледнем “отвъд нашите особености и различия, разделения и противоречия, недоверие и всички страхове, които ни разделят и ни настройват един срещу друг”, каза преп. каноник Питър Караня, генерален секретар на Националния съвет на кенийските църкви, в слово на богослужението при откриването.

“Надявам се, че ще поемем риска да работим заедно” и да изградим “нови отношения между нас и между нашите църкви”, така че “християнското единство да се укрепи извън егоизма на която и да било институция”, каза Кобия.

В едно лично свидетелство, в съответствие с методологията и стила на форума, Кобия говори за своя собствен път във вярата, който започнал с неговото детство на християнин второ поколение в селска Кения и продължил през различни етапи на нарастващо икуменическо съзнание.

“Единствено като намалим преградите, като влезем напълно в присъствието на другия и се изправим срещу нашите предразсъдъци, ще започнем да се разбираме един друг значително по-добре”, каза той.

“Вече съществува голямо сътрудничество през границите на нивото на обикновените хора, като например по въпроси на застъпничество, борбата с HIV и СПИН или други съвременни предизвикателства”, заяви преп. д-р Джуди Мбугуа, ръководител екип на Асоциацията на евангелистите в Африка, в приветствието си към участниците на срещата, която тя определи като “единствена по рода си”.

Според преп. д-р Мвуме Дандала, който на свой ред приветства участниците като генерален секретар на Общоафриканската конференция на църквите, “да показват знаци на единство в многообразието е от същностно значение за християните, ако искат да допринесат за преодоляване на разделенията на Африканския континент”.

Оглавил молитвено събранието, о. Ян Ленсен, от секретариата за икуменизъм на Кенийската конференция на католическите епископи, се помоли тези, които присъстват, да преживеят едно “обръщане на сърцето” и да се “трогнат и включат в открит диалог” от “желание да бъдат в общение”.

Кенийският православен митрополит Макариос се помоли Светият Дух “да смири” участниците в събранието, за да разберат, че “всеки един от нас е създаден по Божи образ”, и чрез това да могат да почувстват “братска любов”.

В писмено обръщение към събранието, форумът беше приветстван като “значима и навременна инициатива” от Кентърбърийския архиепископ д-р Роуън Уилямс. “Призивът за единство и съвместно свидетелство изисква от нас да разгърнем нови разговори, както и да градим върху разбирателството, на което вече се радваме”, пише той.

Превод (със съкращения): Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...