Непризнатата МПЦ иска да възстанови автокефалията си с решение на турските власти



Източник: Интерфакс

Църковно-народният събор, който се проведе миналата седмица в манастира Калишта, близо до Струга, взе решение да се обърне към турския Парламент, като правоприемник на властта в бившата Отоманска империя, с искане да бъде отменен декретът от 1767 год., с който е отнета самостоятелността на Орхидската архиепископия.

Охридската архиепископия е била независима до 1767 год., когато с решение на Високата порта е подчинена на Константинополския партиарх.

Съборът, председателстван от главата на Македонската православна църква (МПЦ) архиепископ Стефан, е призовал да бъдат активизирани усилията на църковната дипломация, за разпространение на информацията, че МПЦ е приемница на Охридската архиепископия. За тази цел трябва да способстват и усилията на „компетентни представители на науката и държавните институции”, които да отпечатат и разпространят на различни езици съответните „брошури, монографии и документи”.

В началото на ХХ век, територията на съвременна Македония, включваща древния град Охрид, става част от СПЦ, а през 1967 год. автокефалията на МПЦ е провъзгласена едностранно на Църковно-народен събор в Охрид. Но СПЦ и останалите поместни църкви не приемат това решение и Сръбската православна църква провъзгласява на събора си през м. май т.г. създаването на Охридска архиепископия, като автономна църковна организация на територията на Македония и подчинена на Сръбския патриарх.

Тази паралелна структура на свой ред не е призната от македонското правителство и от част от православните в Македония. В момента ръководителят на Охридската архиепископия, Йован Вранишковски, повече от два месеца е в затвора за „разпалване на религиозна и национална вражда”. Срещу него се води и кампания в медиите. Както пише Макфакс, „СПЦ на събора си през май призна Охридската архиепископия, предвождана от разколника Йован Вранишковски, за единствената канонична православна църква в Македония.”

С евентуално решение на турските власти, МПЦ се надява да разреши въпроса за своята автокефалия, без да се налага да се обръща за това към СПЦ. „Нямам коментар; това е нонсенс”, е казал епископът от Сръбската православна църква, Ириней, цитиран от Макфакс.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...