Нетленно тяло на монах предизвика вълнения в Гърция



Източник: WikiNews

Гръцият монах Висарион Коркулиакос от манастира Агатонос, близо до Ламия в Централна Гърция, е починал преди 15 години. Преди една седмица игуменът на манастира предприел отваряне на гроба на монаха, което се налагало поради строителни работи по манастирския терен.

Присъстващите монаси и двамата лекари станали свидетели на нещо необичайно при отварянето на гроба. Тялото на Висарион било непокътнато, без никаква следа от разложение. Непосредствено след отварянето, епископът на Фтиодита, Николай, поканил д-р Панос Ямарелос, професор по съдебна медицина, за да огледа тялото. Професорът е заявил пред журналисти, че подобно нещо вижда за пръв път в 50-годишната си медицинска практика. В предаване на телевизия Alter Channel професорът е допълнил, че по тялото на монаха е нямало и никаква промяна на телесния цвят. "Сякаш е починал преди минути", е казал професор Ямарелос, визирайки изражението на лицето на Висарион. Гръцки учени са започнали дискусия по възможността тялото да е било мумифицирано по естествен начин, макар че подобно ниво на запазеност е уникално.

От излъчването на репортажа преди няколко дни и последвалите публикации, хиляди се стичат към изваденото от гроба тяло на монаха, с убеждението, че става въпрос за чудо.

Епископ Николай е поставил въпроса пред Синода на Еладската Църква, от който се очаква да вземе отношение по възможна канонизация на монаха. Всички, които са познавали приживе Висарион, го помнят като изключително духовна и добросърдечна личност.

Роднини на монаха са заявили пред репортери, че приживе Висарион не е взимал никакви медикаменти, нито се е подлагал на химиотерапия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...