Неуспелият убиец на Йоан-Павел ІІ кандидатства за полско гражданство



bgfactor.org

Екстремистът Мехмет Али Агджа, извършил неуспешен опит за покушение срещу полския папа Йоан-Павел ІІ преди 27 години, вчера е подал документи за получаването на полско гражданство в консулството на Полша в Анкара, посочва полското радио RMF, цитирайки информация на адвокатите на атентатора.

В началото на следващата седмица документите ще бъдат изпратени за проверка в Министерството на вътрешните работи във Варшава, след което ще бъдат прехвърлени за окончателно решение в канцеларията на президента на Полша Лех Качински, предава ИТАР-ТАСС.

Намерението си да се опита да стане поляк, Агджа оповести още в началото на май. В края на месеца адвокатите му за пръв път опитаха да внесат документите за кандидатстване в полското консулство, но те били върнати заради неправилно оформяне.

Кандидатурата за гражданство на неуспелия убиец на най-известния поляк в света бе остро разкритикувано от полския министър на външните работи Радослав Сикорски, който го определи като "връх на наглостта".

В момента екстремистът излежава присъдата си в родна Турция, като според защитата му, той ще се стреми да прекара остатъка от наказанието си в полски затвор и може да излезе на свобода още през 2010 г.

На 13 май 1981 г. Агджа простраля два пъти и рани тежко папа Йоан-Павел ІІ в Рим. Впоследствие стана ясно, че атентаторът членува в екстремистката групировка "Сивите вълци" и на 1 февруари 1979 г. е застрелял известния турски журналист, интелектуалец, борец за човешките права и редактор на ежедневника "Милиет" Абди Ипекчъ.

През 1983 г. папа Йоан-Павел II посещава Агджа в затвора, прощава му и ходатайства за амнистията му, която става факт през юни 2000 г. с решение на италианския президент Карло Адзелио Чампи. Той обаче е екстрадиран в Турция, където отново е осъден на доживотен затвор за убийството на Ипекчъ и 2 въоръжени обира на банки през 70-те. Доживотната присъда в Турция реално не може да надвишава 36 години, а Агджа може да кандидатства за пръв път за предсрочно освобождаване през 2010 г., след като амнистия през 2000 г. сне 10 години от присъдата му.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Kakvo e istina? каза:

    Варава пак ще бъде освободен и така до свършека на тоя свят.

  2. Idiot каза:

    В света се интередрусат какво му е на Агджа, а никой не иска да знае, че от тормоза, Сергей Антонов не е между живите.