Новата конституция на Сърбия: Второ редовно заседание на Светия Архиерейски събор на СПЦ



Източник: СПЦ

От 4 до 8 октомври в Белград, Ниш и манастира Жича се е провело второто редовно заседание на върховния орган на Сръбската православна църква, Светия Архиерейски събор. По повод предстоящия референдум за новата конституция на Сърбия участниците в събора са се обърнали към сръбската общественост в специално съобщение за медиите:

Ние, архиереите на Сръбската православна църква, събрани на второто заседание на Светия Архиерейски събор през тази година, призоваваме всички наши вярващи в Сърбия, всички вярващи, граждани на Сърбия извън родината и всички граждани на Сърбия, независимо от вероизповеданието и етническата принадлежност, да излязат на предстоящия референдум и да гласуват за новата Конституция на Сърбия. Тази конституция е плод на консенсуса на всички значими фактори на политическата сцена на Сърбия, приспособена е към новите местни и международни обстоятелства и същевременно е продиктувана от необходимостта за приспособяване на конституционните норми и определения към променените реалности на живота, за да могат властта на правото и реалното пространство на човешката и гражданската свобода да се разширяват все повече.

Не може да има съмнение относно волята на целия сръбски народ Косово и Метохия да останат завинаги в Сърбия. Ние, сърбите, не отнемаме нищо чуждо, но и не сме съгласни при никакви условия и под ничий натиск да се отнема това, което от векове е било и си е останало наше. Трябва ли да напомняме, че не става дума само за част от територията, а за сърцето и душата на сръбския народ?

Този път никой не трябва да закъснява за Косово. Референдумът, между другото, ще продължи два дена и всеки може да успее навреме. Всички знаем как са дефинирани Косово и Метохия в новата конституция.

По този повод, Сръбската православна църква призовава и всички други традиционни църкви и верски общности в страната заедно с нас да упътят призив към своите вярващи и към всички граждани да излязат на референдума. Това е референдум за държавата Сърбия и за нейното устройство като общ дом на всички етнически общности, всички църкви и верски общности и всички нейни граждани.

Нашето обръщение не е политика, а усилие за оцеляването и бъдещето на древните ни светини и народа ни при огнищата на неговите прадеди, както и за общото благо на всички без изключение. За Църквата и нейните пастири това не е право, а най-свято задължение, важна част от служението на Бога на истината, правдата и любовта.

Светият Архиерейски събор на СПЦ е взел също така решение да награди с Орден „Свети Сава”, високо отличие на Сръбската църква за „дейна любов към Сръбската православна църква и сръбския народ”, д-р Милан Радулович, министър на вероизповеданията в правителството на Република Сърбия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...