Нова книга на Константинос Нихоритис



“Славистични и българистични проучвания” e заглавието на новата книга на Константинос Нихоритис, доцент във факултета по Балканистика на Солунския университет, публикувана от издателство “Праксис”.

Изданието представлява сборник от отделни изследвания, групирани в няколко общи направления: Кирилометодиевистика, Атонската традиция и Търновската школа, Светогорската традиция през османското иго и новомъчениците, Българо-гръцки книжовни връзки през Възраждането, Атон и Русия.

В сборника са публикувани неизвестни досега служби и жития, като например: непубликуван светогорски препис от кратко житие на св. Климент Охридски, неизвестна гръцка служба в чест на Охридския епископ Константин Кавасила, непубликувана служба за чудотворната икона на св. Богородица Предвъзвестителка и др.

В края на книгата е включена и статията “Атон – вселена, етнос и светогорски мистицизъм”, в която авторът представя своето отношение и възгледи за Света Гора. Сигурен съм, че за много от православните християни в България, тази статия ще открие неочаквани страни на Светогорската република и ще ги осведоми за някои от проблемите и перспективите пред монашеската общност.

Тъй като К. Нихоритис е завършил Светогорската Академия “Атониада”, неговият личен опит, почерпен от автентичната светогорска традиция, ще помогне на читателите и специалистите да погледнат на българските и славянските книжовни паметници от позицията на средата и духовните начала, в които са били създадени.

Констатинос Нихоритис е автор и на още едно интересно изследване, публикувано в България преди няколко години – “Света Гора – Атон и българското новомъченичество”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...