Нова книга сборник на епископ Атанасий Йевтич за Божествената литургия



Източник: СПЦ

Благословената 2007 година в Църквата с право е наречена юбилейна година на свети Йоан Златоуст, литургията на когото се използва най-широко в Православния изток. Тази година се навършват 1600 години от упокоението на великия светител и цариградски архиепископ.

Сръбската поместна църква се включва в отбелязването на юбилея с труда на Негово преосвещенство д-р Атанасий Йевтич, бивш епископ на Задхълмие и Херцеговина, дългогодишен преподавател по патрология и бивш декан на Богословския факултет в Белград. Книгата е със заглавие: „Христос – Новата Пасха. Божествена литургия (Свещенослужение, причастие, общност на Богочовешкото Тяло Христово)” и е в издание на манастирите Хилендар, Острог и Твърдош.

Първата част на книгата съдържа богато въведение в литургията, преводи на светоотечески текстове за Светата Литургия от най-древните апостолски отци, отците от ІІ-ІІІ век, кападокийците и по-късните византийски херменевти и литургисти чак до свети Сава Сръбски. Втората част е съставена от типиците-устави на светите литургии според най-древните запазени гръцки и славянски ръкописи и преписи на Светата Литургия и най-старите богослужебни книги.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...