Нова православна общност в Компиен, Франция



Orthodoxie

От известно време малка православна общност се опитва да се установи в Компиен (департамент Оаза, област Пикардия – 65 км северно от Париж). Намираща се под юрисдикцията на Архиепископията на православните руски църкви в Западна Европа (Вселенска патриаршия), общността обединява вярващи от различни националности и произход.

Най-близката православна енория на юг отстои на 70 км, на север – на 100 км и това прави Компиен нещо като православна „ничия земя”. Въпреки това, Православието тук не у чуждо и датира от времето на Анна Киевска ( Анна Ярославна, ХІ век, съпруга на Хенри І Френски – бел. прев.). В по-ново време и при трагични обстоятелства, четиримата парижки мъченици майка Мария Скобцова, отец Димитрий Клепинин, Георги Скобцов и Илия Фондамински са пребивавали в лагера Роаялио в Компиен, преди да бъдат изпратени в германските лагери. Под тяхното свето застъпничество и с Божия помощ членовете на общността се надяват да си намерят място за нова енория.

Православната общност в Компиен е открита за диалог с всички и често е канена на различни прояви. Тя участва и в работата на междурелигиозната група в Компиен, която смята да организира изложба на храни, свързани с религиозния бит.

Монасите от абатството в Урскамп им предложиха неотдавна да организират изложба на тема вселенските събори. Съставена от пана, изобразяващи ярки факти от всеки събор, изложбата показва как богоносните ни отци са успели да поддържат точното равновесие между божественото и човешкото в Христа срещу всички ереси, изкушили се да отхвърлят това равновесие. Далече от всяка интелектуална полемика, „вкусили” Христа, те са свидетелствали за Бога и Божието домостроителство; затова и актовете на вселенските събори започват с формулата: „Угодно беше на Светия Дух и на нас…”.

На 4 януари тази година, по покана на отец Илия, игумен на абатството, архиепископ Гавриил посети Компиен и откри изложбата. По този повод той призова от все сърце събралите се да работят за единството на християните и подчерта основната роля, в миналото и днес, на монасите в това дело.

Общността се събира всяка втора неделя на месеца в църквата на кармелитския орден, за да служи Божествена литургия. След това вярващите се събират на трапеза с донесената от тях храна. Последната литургия бе отслужена на 13 януари, Отдание на Рождество Христово (ст.ст.), и бе последвана от водосвет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...