Нова програма за подпомагане на училищата в изолираните анклави на Косово


iocc.org

Американската агенция за хуманитарна помощ “Международна православна благотворителност” (IOCC) обявява нова програма за предоставяне на обзавеждане и ремонт на училищата, намиращи се в най-изолираните анклави на Косово.

Тази програма, която е на стойност 30 000 щ. д., включва ремонт и обновяване на училища в Гораждевац (община Печ) и Бане (община Сърбица). Ново обзавеждане, включително компютри, ще бъде предоставено на училище във Велика Хоча (община Ораховац), а оборудване за учебна лаборатория ще бъде предоставено на учениците в Суво гърло (община Сърбица).

Ненад Прелевич, програмен ръководител на IOCC Сърбия, казва, че тези села са едни от най-бедните в Косово. “Избрахме да се насочим към училищата, защото вярваме, че, ако се погрижим за младежта, семействата ще имат по-голям стимул да останат в Косово”, казва той. “Ако има млади хора, има и бъдеще.”

IOCC Сърбия изпълнява програми за развитие и подпомагане на общностите в Косово от 1993 г. Този нов проект е създаден като продължение на досегашната помощ, оказана от IOCC за развитието на общностите в региона. Семействата, завръщащи се в Косово от централна Сърбия, наскоро получиха домакински уреди и хранителни продукти.

“Селските жители са много смели и след девет години на несигурност те полагат големи усилия да живеят, колкото се може по-нормално”, казва Прелевич. “Трябва да им покажем, че мислим за тяхното бъдеще в Косово.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...