Новини от Светия Синод на Московската патриаршия



Източник: Orthodoxeurope.org

Светият Синод на Руската православна църква се е събрал по традиция в навечерието на празника на свети Сергий Радонежки на 17 юли в Троицко-Сергиевата лавра край Москва под председателството на патриарха на Москва и на цяла Русия Алексий.

Синодът е дал положителна оценка на срещата на върха на религиозните лидери, състояла се от 3 до 5 юли 2006 година, и е одобрил приетата от форума декларация.

Той е направил също така равносметка на пътуването на патриарх Алексий в Латвия от 27 до 29 май 2006 година и е изтъкнал важността на това посещение за вярващите от Московската патриаршия, живеещи в балтийските страни.

Направени са били уточнения относно преминаването на клирици на Руската православна църква в други православни църкви – занапред, прехвърлянето ще може да става единствено по препоръка на епархийския архиерей, с разрешение от Светия Синод и отпустно писмо от патриарха.

Синодът е разгледал резултатите от католическо-православната среща „Да дадем душа на Европа”, състояла се във Виена от 3 до 5 май 2006 година, и е наблегнал върху необходимостта да се продължи диалогът между Католическата и Православната църква в областите, обсъдени по време на форума. Също така, Синодът е оценил положително срещата на митрополит Кирил Смоленски и Калининградски, председател на Отдела за външноцърковни връзки, с папа Бенедикт ХVІ в Рим на 18 май 2006 година.

Синодалните отци са изразили задоволството си от работата на Представителството на Руската православна църква във връзка със защитата на православната концепция за правата на човека. Освен това, председателят на Представителството епископ Иларион (Алфеев) е бил номиниран за представител на Московската патриаршия пред Комисията за диалог между Православната и Англиканската църква. Членът на Представителството йеромонах Александър (Синяков) е бил определен да отговаря за икуменическите и обществените връзки на Корсунската епархия (обединяваща вярващите от Московската патриаршия, които живеят във Франция, Италия, Швейцария, Испания и Португалия).

Светият синод е одобрил проектодокументите, отнасящи се до възстановяването на евхаристийното общение между Московската патриаршия и Руската задгранична църква. Актът за възстановяване на общението ще бъде обнародван веднага щом бъде приет от Епископския събор на Задграничната църква.

Светият Синод е приел под юрисдикция на Московската патриаршия две енории в Италия: едната, произхождаща от разкола на гръцките старокалендарци, а другата – от така наречената „Православна миланска митрополия”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...