Новият архиепископ на Варшава бил таен агент


Източник: News.bg

Номинираният за архиепископ на полската столица Варшава Станислав Войчех Виелгус е бил сътрудник на тайните служби на комунистическа Полша, предаде АФП, позовавайки се на публикации в пресата.

Скандалът гръмва в навечерието на неговото ръкополагане и беше раздухан от дясното издание "Речпосполита", което твърди, че разполага с документи, подписани от Виелгус, които свидетелстват за неговото сътрудничество с службите за сигурност на комунистическия режим. Полският омбудсман Януш Кохановски потвърди автентичността на документите.

Станислав Войчех Виелгус е станал агент през 1967 г. По-късно е давал информация на службите за Университета в Люблин, където е работел като преподавател. Освен това Виелгус е получил специално обучение за агенти и е бил награден за своето сътрудничество със стипендия за обучение в Мюнхен. Преди номинацията за Варшава Станислав Войчех Виелгус беше епископ на град Плоцк.

Самият Виелгус, който беше одобрен от Ватикана за архиепископ на Варшава, отхвърля обвиненията. Според полския Институт за национална памет, който разследва престъпленията на нацистите и комунистите в Полша, около 10% от полските духовници са сътрудничели на комунистическите тайни служби.

Скандалът около миналото Виелгус бележи край на цяла ера за католическата църква на Полша, коментира Ройтерс. Неговият предшественик кардинал Йозеф Глемп , който е на 77 години, разкри по-рано през годината, че предишният папа – полякът Карол Войтила, е бил шпиониран от свещеници, работили за комунистическите тайни служби.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...