Новият архиепископ на Гърция призова към единство и заяви предстоящи реформи


АФП

Новият предстоятел на Гръцката православна църква архиепископ Йероним Атински призова в събота всички православни църкви към единство и обеща реформи в Църквата, традиционно консервативна и неотделена от държавата.

Православните църкви по света трябва да се сближат (…) и да укрепят единството си”, заяви архиепископ Йероним на официалната си интронизация в Атинската катедрала седмица след избора му начело на Църквата.

Той потвърди първенството на вселенския патриарх Вартоломей – духовен глава на всички православни – който е „най-сигурен гарант за единството на християните”.

Противно на предшественика си Христодул, който почина на 31 декември и който имаше обтегнати отношения с патриарха в Истанбул, архиепископ Йероним изтъкна, че Гръцката църква има „тежката отговорност” да осигури добрите взаимоотношения.

По въпроса за отношението между гръцката държава и Църквата, архиепископ Йероним се обяви за взаимната подкрепа на двете институции, които да запазят при това „различните си роли”.

Дистанцирайки се от политиката на предшественика си, който често се намесваше в политическия живот с противоречиви изказвания, архиепископ Йероним отхвърли „всякаква политическа позиция на Църквата”, чийто дълг е единствено да „изразява тревогите на обществото по отношение на явления, принизяващи образа му”.

Той посочи, че Хартата на Църквата, която датира от тридесет години, трябва да бъде реформирана и че системата на управлението на църковната собственост трябва да бъде „преразгледана”. Църквата е собственик на значително имущество, в частност поземлено, чиято експлоатация с търговска цел често се оспорва.

Следвайки линията на своя предшественик, архиепископ Йероним се обърна към младите и ги призова да се доближат до Църквата, тяхно „бащино огнище”.

Той припомни също ролята на Църквата за гръцкото културно наследство и призова интелектуалците и учените да сътрудничат за продължаване на развитието на гръцката цивилизация.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...