Новият Атински архиепископ Йероним: Да работим задружно и в съгласие



"Длъжни сме да намерим начин, за да можем в сътрудничество и единомислие да напредваме към оздравяване на вредните, нездравословни елементи, измъчващи тялото на Църквата", подчерта в интервю, дадено на в. "Космо ту епендити", новият Атински архиепископ Йероним.

Предстоятелят на Гръцката църква призова: "Да намерим начин във всяка форма на жизнената дейност да разпалим надеждата в отрудения съвременен човек… Църквата не действа, за да прокламира лозунги, а да реализира открито и на дело посланието на Единоначалника й, че Христос е възкръснал и следователно Надеждата може да ни подкрепя и в най-лошите моменти на живота ни".

Отговаряйки на въпроса какво изразяват гласовете на архиереите, които го избраха за предстоятел на Гръцката архиепископия, Н. Бл. Йероним отбеляза: "Искам да вярвам, че архиереите одобриха твърдата ми настойчивост за запазване и поддържане на съборния характер на Църквата, необходимостта от любов, за да има единство и примирение. И също така изявеното ми желание да работим заедно и в съгласие". Архиепископът подчерта, че "времената са трудни, народът чувства разочарование" и че "наше задължение е да реализираме нашите традиции така, че те да заслужат съвременната си ценност. Що се касае до моя предшественик, длъжни сме да възползваме и разширим наследството му, което ни е оставил".

По повод връзките на Еладската църква и Вселенската патриаршия, Н. Бл. Атинският архиепископ Йероним отбеляза: "Пред Кръста Господ зае място в центъра на страданията и нуждите на хората: "Аз съм в тях и Ти в Мене" (Ин.17:23). И така, нашата грижа е да постигнем единение между двете Църкви, основано върху ясните и здрави църковни предпоставки. Следователно, изпитаните, изпробвани начини образуват здрава основа за общото ни развитие".

Константинополският патриарх Вартоломей поздрави предстоятеля още в деня на избирането. Този ден – 7 февруари – съвпадна с решението на Св. Синод на Цариградската патриаршия за наречението и последващата хиротония на архимандрит Кирил (Катерелос), преподавател в Богословския факултет на Атинския университет, за архиерей на древнопросиялата Авидска епископия.

Йерусалимският патриарх, който е днес в Атина, поздрави лично новоизбрания предстоятел. Той вероятно ще присъства и на самата му интронизация идната събота.

Митрополитът на Левадия и Тива – Н. Бл. Йероним бе избран за архиепископ Атински и Гръцки архиепископ на 7 февруари. Интронизацията ще стане в атинския катедрален храм в събота, 16 февруари. Новоизбраният предстоятел е роден през 1938 г. в Инотита в областта Беотия. Специализирал е в Грац, Регенсбург и Мюнхен. Известно време е работил в Атинското археоложко дружество. Хиротонисан за дякон през и свещеник през 1967 г. Бил е протосингел на Левадийската и Тивейска митрополия през 1967-1978 г., игумен на манастирите "Св. Преображение" през 1971-1977 г. и "Преп. Лука" през 1977-1981 г. Участвал е в църковните комиси за отпускане на стипендии, образование и църковна собственост, както и в комисията за отношенията между Църквата и държавата. Изпълнявал е задълженията на помощник-главен редактор на радиостанцията на Еладската православна църква. Н. Бл. Йероним е автор на много статии и книги, между които е "Средновековните паметници на Евбея", за коята през 1970 г. е награден от Атинската научна академия. Той е почетен доктор хонорис кауза на медицинския факултет н Крайова и президент на Гръцкото кардиологическо дружество.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...