Новият „външен министър“ на Московската патриаршия прие делегацията на БПЦ


На 9 април 2009 г. новият председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамският епископ Иларион се срещна с викария на Софийската митрополия Знеполския епископ Йоан. В срещата участваха представителят на БПЦ при Патриарха на Москва и цяла Русия Проватският епископ Игнатий и заместникът-председателят на ОВЦВ протойерей Николай Балашов.

Знеполският епископ Иоан предаде сърдечни поздрави от Светейшия Патриарх Български Максим на Светейшия Патриарх на Москва и цяла Русия Кирил, а също и поздравления от Негово светейшество на епископа Иларион във връзка с назначаването му за председател на Отдела за външни църковни връзки, съобщава Службата за комуникации на ОВЦВ.

Беше обсъдена ситуацията, възникнала в резултат на решението на Европейския съд по правата на човека по иска на разколническата група против Българската православна църква. Решението на българското правителство да обжалва решението на Страсбургския съд бе прието с удовлетворение. За да помогне на българските юристи, епископът Иларион предаде чрез епископа Иоан на патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква допълнително експертно заключение с анализ на решението на Страсбургския съд, подготвено от водещи руски специалисти по международно право по молба на ОВЦВ.

На срещата, преминала в топла, братска обстановка, се обсъждаха въпросите на междуправославните отношения и в частност, процесът на подготовката на Всеправославния събор.

Бяха разгледани и въпросите, свързани с дейността на Подворието на Българската православна църква в Москва и със студентския обмен между богословските учебни заведения на двете Църкви.

Преди срещата се извърши молебен в Успенския храм в Кремъл в чест на св. Киприан, митрополит Киевски и Московски, българин по род. По благословение на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил молебена оглави протойерей Генадий Нефедов.

На молебена присъстваха викарият на Софийската митрополия Знеполският епископ Иоан, представителят на Българската православна църква при Патриарха на Москва и цяла Русия Проватският епископ Игнатий, представителите на българската делегация, оглавявана от заместничката на кмета на София Йорданка Фандъкова, служители от московското кметство и посолството на България в Русия. | Пресслужба на ОВЦВ

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...