Новият глава на Сръбската църква може да бъде избран с “апостолски жребий”



altНовият предстоятел на Сръбската православна църква ще бъде избран в края на януари. Както съобщи Светият Синод на СПЦ, името на приемника на патриарх Павле, починал на 15 ноември, ще стане известно по време на събора, който ще започне на 22 януари и ще завърши по всяка вероятност в навечерието на отбелязвания тук на 27 януари голям църковен празник – Савинден, деня на св. Сава, основател и покровител на СПЦ. 

Така църквата няма да наруши нито изискванията на устава, който дава тримесечен срок за избора на новия патриарх, нито 40-дневния траур по патриарх Павле. 

Главната интрига на предстощите избори се състои в това, ще станат ли те посредством приетия в СПЦ “апостолски жребий” или, както се прави във всички останали православни Църкви, с пряко гласуване на поместен или църковно-народен събор, съобщава ИТАР-ТАСС.

Използваната съгласно Устава на СПЦ практика на “апостолския жребий” предполага, че участниците в Събора ще издигнат трима кандидати за патриаршеския престол. Всеки от тях трябва да получи повече от половината от гласовете, което значително усложнява процедурата. Например, по време на предишния Изборен събор (1990 г.) покойният Павле попадна в тройката на претендентите чак след осмия етап на гласуването.

След определянето на най-достойните кандидати съборът предоставя окончателния избор на Божията воля. Духовното лице, избрано специално за тази цел (обикновено някой авторитетен игумен), избира в патриаршеския параклис ”Св. Симеон Мироточиви” един от трите плика с имената на кандидатите и огласява резултатите на “апостолския жребий”.

Съгласно традицията в изборния Събор участват главите на всичките 35 епархии на СПЦ, петимата викарни епископи и четиримата йерарси на Охридската архиепископия към СПЦ. В Събора ще участват и деканът на белградския Православен богословски факултет, ректорите на семинариите, ръководителите на монашеските школи, председателят на Главния съюз на епархийските свещенически братства, архиерейските наместници на редица сръбски градове, игумените на най-известните манастири, членовете на Патриаршеския съвет и заместник-председателите на епархийските съвети. Кандидат за патриарх може да стане всеки архиерей, с исключение на викарните, управляващ своята епархия не по-малко от 5 години.

Пълната титла на първойерарха на СПЦ звучи така: митрополит Белградско-Карловацки, патриарх сръбски. Ролята му в живота на СПЦ не трябва нито да се преувеличава, нито да се подценява. Патриархът е пръв сред равните архиереи, той представлява СПЦ пред другите православни поместни църкви, пред своята страна и чужди държави, оглавява всички богослужения, ръкополага епископите и митрополитите, олицетворява и поддържа единната йерахия на църквата. Без патриаршеска благословия не могат да се приемат нито църковни постановления, нито важни решения, свързани с живота на СПЦ. Затова част от сръбското духовенството смяташе за “извънредни” последните две години, когато поради тежката болест на патриарх Павле неговите задължения трябваше до изпълнява Св. Синод на СПЦ. В този период функциите на местоблюстител на патриаршеския престол изпълняваше изпълняващияг длъжността председател на Св. Синод Черногорско-Приморският митрополит Амфилохий. Той е основният, но не и единствен претендент за патриаршеския престол. | newsru.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...