Новият митрополит на Пруса (Бурса) бе ръкоположен в Константинопол



С подобаващ византийски блясък и благолепие вчера във Фенер бе ръкоположен новият митрополит на Пруса (Бурса) Елпидофор (Ламбрианидис) – досегашен главен секретар на Светия Синод на Вселенската патриаршия.

Тържеството по случай честването на паметта на свети Григорий Палама – солунския първоосновател на традицията на исихазма, бе почетено от няколко митрополити на Цариградската Патриаршия, както и от първойерарха на Атинската Архиепископия – Архиепископ Йероним и Волоколамския митрополит Иларион, а също така от архимандрити, игумените на светогорските манастири, в т.ч. и на манастири от Гърция, представители на Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Руската, Сръбската, Румънската, Грузинската, Еладската и Кипърската православни църкви, представители на Римокатолическата, Сирояковитската и Арменската църкви, голям брой поклоници и гости от страната и чужбина.

След архиерейската хиротония, Вселенският патриарх Вартоломей в словото си каза: "Ръкоположихме митрополита на Пруса – митрополия, която, наред с другите епархии на Вселенския трон, днес е част от сълзите на Мала Азия, към която не се числи нито йерей, нито псалт, но така е не за всички и не завинаги". И в момента много от потомците на пруските енориаши живеят в новооснованите след края на малоазийската катастрофа градове Муданя (днес Неа Муданя, Триглия и Сиги). И днес Чудотворната икона на Богородица Тригилийска е като мост, съединяващ времената, напомнящ за условността и относителността на времето.

В ответното си слово, новоизбраният митрополит благодари на Всеподателя Бога за Неговата милост и снизхождение, като напомни: "Много от моите предшественици – митрополити на Пруса красят триумфално Вселенската църква като светци, новомъченици и богоносни отци на Вселенските Събори". Името на новоръкоположения владика означава даващ, носещ надежда. Надежда, която с Вярата и Любовта се честват и в евангелското четиво за деня на Разслабления – с Вярата, Надеждата и Любовта, която спасява и изцелява и която напомня за Божия Син, Който има власт да прощава грехове (Лука 5:24).

Снимки: Емил Полигенис, Николаос Магинас

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...