Новият патриарх на Москва и цяла Русия ще бъде избран в края на януари



Повече от 700 делегати ще събере висшият църковен форум на РПЦ

Новият носител на бялото було на Московските първосветители ще бъде избран от Поместен събор на Руската православна църква, който ще заседава от 27 до 29 януари 2009 г., съобщи в сряда след заседание на Синода местоблюстителят на руския патриаршески трон митрополит Кирил Смоленски.

„На 25 януари в храма „Христос Спасител“ ще бъде отслужена Божествена литургия, след която ще се открие първото заседание на Архиерейския събор, който съгласно Устава на РПЦ предхожда Поместния събор“, каза владиката.

Синодът вече е формирал комисия за подготовката на Поместния събор начело с местоблюстителя. По време на заседанието му в сряда са били утвърдени правила, според които до 15 януари всяка епархия трябва да излъчи на епархийско събрание делегатите, които ще участват в предстоящия църковен форум.

„Всяко епархийско събрание има правото да установява процедурата на избор на делегатите. Синодът няма да се меси във вътрешните дела на епархиите“, подчерта владика Кирил.

На Събора ще има по трима делегати от всяка епархия – един клирик, един монах и един мирянин. С особени квоти ще бъдат представени руските патриаршески енории в САЩ, Канада и Скандинавия.

Специална представителска квота е заделена за духовните учебни заведения и ставропигиалните манастири на Руската православна църква.

Очаква се, че броят на делегатите на Събора ще надмине 700. За момента общият брой на архиереите на Московската патриаршия е 190 души, съобщиха от Отдела за външни църковни връзки на патриаршията.

В съответствие с Положението за Поместния събор в работата му участват също така и ръководителите на синодалните учреждения, ректорите на духовните академии и Православния Свято-Тихонов хуманитарен университет, петима делегати от духовните семинарии, членовете на комисията за подготовката на Събора, наместниците на мъжките ставропигиални манастири с епископски сан, четири делегатки от женските ставропигиални манастири, началникът на Руската духовна мисия в Иерусалим.

Запитан за кандидатите за патриаршеския трон, владика Кирил каза, че те „ще бъдат излъчени от Архиерейския събор непосредствено преди Поместния събор“.

Интронизацията на новия, шестнайсети по ред, патриарх на Москва и цяла Русия ще се състои на 1 февруари 2009 г. Очаква се, че тържествената церемония ще се проведе в московския храм „Христос Спасител“. | Интерфакс

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...