Нови епископи на Вселенската патриаршия



Източник: Orthodoxie.com

По предложение на Вселенския патриарх Вартоломей Светият Синод на Цариградската патриаршия е избрал единодушно на 22 ноември игумен Андрей Пешко за викарен епископ на митрополит Константин Иринополски, предстоятелстващ украинските енории в диаспората под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, със званието „епископ на Кратия”. Седалището на новия архиерей ще бъде в Лондон.

Хиротонията му ще се състои на 13 декември т.г., на празника на свети Андрей Първозвани (ст.ст.) в Чикаго, където новоименуваният епископ е служил досега като свещеник.

Същевременно, Светият Синод е решил с единодушие архиепископът на Едмънтън Йоан да поеме предстоятелството на православните украински енории в Канада със званието „архиепископ на Уинипег и митрополит Канадски”. Избран е бил също така архимандрит Емануил Алевфорас за викарен епископ на митрополита на Лерос, Калимнос и Астипалея Паисий, със званието „епископ Аликарнаски”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...