Нови мозаечни стенописи в катедралния храм „Спасение на народа“ в Букурещ



Започна демонтажът на скелето, издигнато за полагане на мозаечни стенописи в олтара на Националната катедрала на Румънската православна църква в Букурещ. Така вече ясно могат да се видят библейските сцени и ликовете на светците, които украсяват свещеното пространство.

Основният камък на катедралата „Спасение на народа“ бе положен на 29 ноември 2007 г. През ноември 2018 г. църквата бе осветена от Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил и Константинополския патриарх Вартоломей.

Както всички важни идеи, иконографският проект на олтара започва на хартия:

„Надяваме се, когато, с Божията помощ, приключим с измазването и боядисването извън олтара пред иконостаса, цялото пространство да бъде готово и вече да не прилича на строителна площадка. Така светата трапеза, подът и стените ще се разкрият, и ще изглеждат като олтар, готов за служба“, сподели отец Николае Крънгашу, патриаршески съветник в отдел „Паметници и църковно строителство“.

 

Снимки:  basilica.ro

Източник: basilica.ro

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...