Нови параклиси в чест на св. Калиник от Едеса и св. Софроний (Сахаров)



В понеделник, 21 юни, на празника Свети Дух, в църквата „Св. Параскева“ в Навпактос, след като отслужи Божествена литургия, Навпактският митрополит Йеротей (Влахос) освети нов олтар в чест на св. Калиник (Пулос) от Едеса, йерарх на Гръцката православна църква от 20-ти век, който беше канонизиран миналата година.

В сряда, на първата годишнина от канонизацията, митрополит Йеротей отслужи архиерейска Божествена литургия в параклиса „Свети Калиникос”. Скъпоценната дясна ръка на светеца беше изложена, за да могат всички вярващи да я почетат.

Митрополитът благослови празничното коливо и сподели колко много означава за него да освети параклис в чест на блажения старец. Той също така обяви пред присъстващите, че в църквата „Св. Параскева“ ще има два параклиса – в чест на св. Калиник, и друг, който следващия месец ще бъде осветен в чест на св. Софроний от Есекс.

В проповедта си митрополитът се позова на отношенията си със св. Калиник, като подчерта значението на неговата канонизация за нашето време.

Светият архиерей от Едеса притежаваше огромна духовна мъдрост, която щедро предаваше на хората“, подчерта митрополит Йеротей.

Той благодари на митрополит Иоил от Едеса за положения труд при подготовката за канонизацията на св. Калиник и за композирането на химните в негова чест. Също така отправи благодарност към Светия Синод на Гръцката православна църква за одобрението на канонизацията и на Светия Синод на Вселенската Патриаршия за официалното канонизиране на св. Калиник.

През октомври миналата година митрополит Йеротей представи архивен запис на реч на св. Калиник, произнесена на конференция през 1970 г., за да могат всички да чуят гласа на светеца.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...