Новоизбраният митрополит Николай (РПЗЦ) получи благословията на Светия Синод на РПЦ



Негово Високопреосвещенство Манхатънският митрополит Николай беше избран за нов първойерарх на Руската православна задгранична църква от нейния Архиерейски събор във вторник.

Вчера той получи официалното одобрение на Светия Синод на Руската православна църква, който се събра дистанционно, за да обсъди неговия избор.

Съгласно Акта за канонично общение, подписан между Московската патриаршия и РПЗЦ, първойерархът на РПЗЦ се избира от нейния Архиерейски събор и се утвърждава от Московския патриарх и руския Свети Синод.

Ритуалът по интронизацията на митрополит Николай ще се проведе следващата неделя, 18 септември, в синодалната катедрала „Св. Богородица Знамение“ в Ню Йорк.

 

Митрополит Николай (Олховски) е роден на 17 декември 1974 г. в Трентън, Ню Джърси. Завършва руското енорийско училище „Свети Александър Невски“ в Лейкууд, Ню Джърси през май 1991 г., а през 1993 г. завършва гимназия Хамилтън Уест.

През 1998 г. завършва Духовната семинария „Света Троица“ в Джорданвил, Ню Йорк, където получава бакалавърска степен по богословие. 

На 12 юни 2006 г. е ръкоположен за дякон от митрополит Лавър (Шкурла) и е назначен в манастира „Света Троица“ в Джорданвил.

През септември 2008 г. е назначен в състава на Архиерейския събор на РПЗЦ.

През 2009 и 2010 г. взема участие в делегацията, придружаваща Курската икона на Божията майка в Русия и Украйна, като през декември 2010 г., е назначен за неин пазител.

През януари 2011 г. е назначен за клирик на синодалната катедрала „Св. Богородица Знамение“ в Ню Йорк.

Монашеското пострижение на Николай Олховски се извършва на 4 април 2014 г. в манастира „Света Троица“ в Джорданвил, Ню Йорк.

На 27 април, 2 Неделя след Пасха, пред взора на Курската икона на Божията Майка и в съответствие с решението на Архиерейския събор, йеромонах Николай е възведен в сан архимандрит от Берлинско-Германският архиепископ Марк  в катедралния храм „Свети новомъченици и изповедници руски“ в Мюнхен.

На 28-29 юни 2014 г., по време на тържествата в чест на 20-годишнината от прославянето от Руската задгранична църква на св. Йоан Шанхайски и Санфранциски, о. Николай е хиротонисан за епископ в катедралата „Радост на всички скърбящи“ в Сан Франциско, Калифорния, от Негово Високопреосвещенство Иларион (Капрал), митрополит Източноамерикански и Нюйоркски.

На 17 май 2022 г., след упокоението на митрополит Иларион, с указ на Архиерейския събор, епископ Николай е назначен за предстоятел на Източноамериканска епархия.

 

Източник: Оrthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...