Ново начало в отношенията между Москва и Константинопол


От няколко дни патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е на посещение в Турция. Тази визита вече се определя от наблюдателите като изключително важна за отношенията между двете най-влиятелни структури на православния свят – Московската и Вселенската патриаршии и обещаваща да открие нова страница в тях, съобщава РИА "Новости".

В навечерието на визитата, който започна в събота, един от централните турски вестници – "Хюриет" помести на първата си страница помести статия, озаглавена "Историческата среща в Истанбул". В статията се отбелязва, че през предишните години отношенията между двете патриаршии са били наричани "открита война". Сегашната среща на "главите на православните семейства от двете най-силни течения" (руското и гръцкото православие) се оценява от вестника като историческа.

На 4 юли, в първия ден на визитата, Патриарх Кирил извърши молебен в патриаршеския храм "Св. Георги" във Фенер (историческия център на гръцкото православие в Истанбул), след което се състоя срещата му с Вселенския патриарх Вартоломей I в Тронната зала на Константинополската патриаршия.

По традиция предстоятелят на православна Църква, който гостува във Фенер, извършва молебен в храма "Св. Георги". По време на службата патриарх Кирил се молеше от тронното място на Вселенския патриарх. Той благослови вярващите, събрали се в храма.

В словото си по време на срещата на двамата църковни предстоятели в Тронната зала на Патриаршията патриарх Кирил отбеляза, че тази визита е неговото първо гостуване на братска поместна православна Църква след интронизацията му. "Особено важно за мен е да почувствам молитвената подкрепа на моите братя – предстоятелите на поместните православни Църкви, която укрепва моите духовни сили и активно поддържа скъпоценното за нас всеправославно единство", каза предстоятелят на РПЦ.

Вселенският патриарх Вартоломей от своя страна заяви, че е готов да укрепва единство с Руската православна църква за благото на цялото човечество и преодоляването на "всестранната криза", която по негови думи е "плъзнала по целия свят".

"Дните, в които живее днес човечеството, не са радостни и безоблачни. Криза духовна, криза морална, криза финансова, криза всестранна е плъзнала по целия свят. Вярно е, че агресивният атеизъм почти навсякъде е отстъпил, но практическият атеизъм на самодостатъчността, алчността и хедонизма процъфтява", добави патриарх Вартоломей.

По негови думи, "прикривайки се с името на Бога, бият барабаните на войната, пролива се кръв, унищожават се народи, страдат бежанци, развива се религиозният и националистичен фанатизъм, цели страни попадат в чужди ръце, човешката личност се унижава от експлоатацията на деца и жени, продажбата на наркотици и други злини".

"А християните, вместо да бъдат обединени от един дух и едно сърце, се тресат от разколи, разпри и дребно честолюбие, както на общохристиянско, така и (въпреки че това не би трябвало да се случва) и на вътрешноправославно ниво", каза с горчивина Вселенският предстоятел.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. pepi каза:

    Да благодарим на Националните медии,че отразиха събитието… :-))