Ново ръководство в семинарията “Св. Владимир”


Източник: St Vladimir’s Orthodox Theological Seminary

С тържества на 14 и 15 септември 2007 г. беше отбелязано началото на една нова епоха за семинарията “Св. Владимир”, Ню Йорк. Център на тържествата беше въвеждането в длъжност на нейното ново ръководство, о. д-р Джон Бер за декан и о. д-р Чад Хатфийлд за главен секретар.

Това събитие слага началото на един съвсем нов модел на поделено управление на семинарията. В отговор на все по-големите изисквания и очаквания от ръководството на тази разрастваща се институция, Съвета на попечителите създаде три нови позиции: изпълнителен председател, главен секретар (chancellor) и декан. Ан Глин Макъл служи като изпълнителен председател на Съвета на попечителите, работейки съвместно с Негово Блаженство митрополит Герман, предстоятеля на Православната църква в Америка, който е президент на семинарията. Отец Чад служи като главен секретар и главен изпълнителен директор, една съвсем нова длъжност, чиято основна отговорност е управлението на финансовите операции на семинарията. О. Чад идва в “Св. Владимир” от семинарията “Св. Герман”, където е бил декан в продължение на 5 години. Отец Джон Бер, един бележит специалист по патристика и член на академичния състав на семинарията от 1995 г., в качеството си на декан ръководи семинарията по църковните и академични въпроси.

Въвеждане в длъжност започна с архиерейска Божествена литургия за празника Въздвижение на честния Кръст в петък сутринта в параклиса “Св. Трисветители”. Литургията отслужи Негово Блаженство митрополит Герман в съслужение с Негово Преосвещенство Виенски и Австрийски епископ Иларион от Руската православна църква и Негово Преосвещенство Максим, епископ на Западноамериканския диоцез на Сръбската православна църква.

Официалното встъпване в длъжност и академичният съвет започнаха с молебен в параклиса на семинарията от 14 ч. На новия декан и главен секретар бяха връчени кръстовете на техните съответни служби, след което незабавно последва церемонията по встъпване в длъжност в аудитория “Митрополит Филип”. Отец Ярослав Судик, предстоятел на храма “Света Троица” в Йонкърс, Ню Йорк, член на Съвета за образование на гр. Йонкърс, член на Акредитационната асоциация на Средните щати, както и изтъкнат професор по химия, ръководеше церемонията. О. Джон Бер произнесе слово за встъпването си в длъжност като декан. Последва прием, а денят завърши с Велико повечерие.

В събота сутринта тържествата продължиха с архиерейска Божествена литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Серафим, Архиепископ на Отава и Канада, в съслужение с епископ Иларион и епископ Максим.

Предизвикателствата за православното богословие и богословското образование през 21-ви век беше темата на един важен симпозиум, който се проведе в събота следобед. Участници в симпозиума бяха четирима изтъкнати учени с международна известност: Негово Преосвещенство Иларион (Алфеев); Негово Преосвещенство Максим; о. Андрю Лаут, професор по византинистика и патристика в университета в Дъръм (Великобритания); и о. Джон Макгакин, професор по църковна история в Богословска семинария “Юниън” и професор по византийско християнство в Колумбийския университет.

След Великото повечерие в събота вечерта двудневното отпразнуване на тази нова епоха в живота на семинарията “Св. Владимир” завърши с празничен банкет в голямата зала на гръцкия православен храм “Христос Спасител” в гр. Рай. О. Чад Хатфийлд произнесе приветствено слово. Протопрезвитер Тома Хопко, почетен декан, ръководеше събитието.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. stoyan каза:

    Здрвейте!

    Твърдението: „Център на тържествата беше въвеждането в длъжност на нейното ново ръководство, о. д-р Чад Хатфийлд за декан и о. д-р Джон Бер за главен секретар.“ е некоректно.

    О. Джон Бер е новия Декан. О. Джон Бер е относително млад и видимо способен богослов. Учил е първо философия а след това и богословие в Оксфорд, Англия. Ученик е на Епископ Калистос Уеър. Интересното е, че у него се забелязва един стремеж към богословско своеобразие. Той сякаш се стреми да пренапише Православното богословие през очите на апостолското преживяване на пасхалната мистерия – Христовите страдания, кръст, смърт и възкресение. В тези си опити О. Джон Бер понякога е доста радикален.

    Изборът на О. Джон Бер за Декан на семинарията “Св. Владимир” в Ню Йорк показва че той се утвърждава като една от основните фигури в Православното богословие на англо-говорящия запад (самият той казва че би могло да се говори за съществуването на Western Orthodox Theology). Мисля че определено си струва да се следи какво той публикува, просто защото, поради видимостта си, много често О. Джон Бер се и ще се оказва „вестоносец“ на Православието в Северна Америка.

    Повече информация за О. Джон Бер може да се намери тук: http://www.svots.edu/Faculty/John-Behr/index.html/

    Това е една статия на О. Джон Бер която може би резюмира относително добре богословския му подход:
    http://www.svots.edu/files/Faculty/John-Behr/2001-06-svtq-behr.pdf