Нов директор на православния институт „Патриарх Атинагор” в Калифорния



Източник: СПЦ

Главният съвет на Православния институт „Патриарх Атинагор” в Бъркли, Калифорния, е избрал Негово високопреосвещенство митрополита на Хонг Конг Никита за директор на института. Новият директор ще встъпи в длъжност на 1 юни 2007 година с благословението на Негово светейшество константинополския патриарх Вартоломей и одобрението на Светия Синод на Вселенската патриаршия.

Митрополит Никита е предстоятел на Хонг Конг и Югоизточна Азия от 1996 година, а катедрата му има юрисдикция и над екзархата в Китай, Индия, Индонезия, Филипините и Сингапур. Роден е в Тампа, Флорида, където се дипломира във Факултета за религиозни и класически науки. Учи в гръцкото богословско училище „Свети Кръст” в Бостън (1980 година) и в Университета в Солун (1982 година). От 1988 до 1991 година работи като преподавател по православно богословие в Университета „Лойола”, а от 2000 година до днес преподава православно християнско предание в богословското училище в Хонг Конг. Учил е руски език в Петербургската семинария, говори свободно гръцки, ползва латински, църковнославянски и испански.

Православният институт „Патриарх Атинагор” е в състава на Съюза на висшите богословски училища в Бъркли, Калифорния, и има специално отношение с Университета в Калифорния. Институтът се занимава с православната вяра и култура. Основан е през 1981 година в сътрудничество с Антиохийската, Гръцката, Сръбската, Румънската и Православната църква в Америка.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...