Нов игумен бе ръкоположен във финландския Валаамски манастир



Архим. Микаел Нумела, снимка: Yle.fi

В неделя Негово Високопреосвещенство митрополитът на Куопио и Карелия Арсений въдвори в длъжност новия игумен на финландския Валаамски манастир „Преображение Господне“. Архим. Микаел Нумела е учил икономика и теология и освен финландски говори още 10 други езика.

Новият игумен е избран от манастирския синаксис на 4 януари, след като неговият предшественик архим. Сергей Раяполви бе ръкоположен за епископ на Хамина. Архим. Микаел Нумела е на 47 години, живее в манастира от 2013 г. и споделя, че желанието му да стане монах трябва да се е родило, когато е бил само на осем и е посетил за първи път манастира.

Снимка: Православна църква на Финландия

Валаам (на фински: Валамо) е единственият мъжки православен манастир във Финландия, а в Линтула се намира единственият женски православен манастир в страната – „Света Троица“. И двата се намират в провинция Хейнявеси, Източна Финландия и са част от Вселенската патриаршия.

На сегашното си място светата обител е създадена през 1940 г., когато монасите от Валаамския манастир в днешна Руска Карелия се укриват тук от съветските войски. Затова финландският манастир се нарича още „Нов Валаам“.

Валаамският манастир във Финландия има 11 послушници и монаси със средна възраст под 50 години. Най-младият от тях е на 23 г.

Днес светата обител е активен център на православния живот и култура във Финландия и посреща посетители през цялата година. Всяко лято приблизително 160 000 туристи посещават манастира.

 

Източник: basilica. ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...