Нов митрополит на Галия бе интронизиран в Париж



Нов митрополит на Галия бе интронизиран в събота сутринта в катедралата „Свети Стефан“ в Париж. Новоизбраният митрополит Димитрий Плумис заема мястото на митрополит Емануил, който през февруари беше назначен за геронт на Халкидон в Турция.

Г-н Димитрий беше възведен на митрополитския престол от Арсений, митрополит на Австрия. Сред присъстващите гости бяха редица константинополски йерарси, представители на Католическата църква във Франция и Негово Високопреосвещенство Йоан, митрополит Дубненски от Архиепископията на руските православни църкви в Западна Европа.

Архиепископията беше част от Вселенската патриаршия до края на 2018 г., когато Св. Синод в Константинопол отмени томоса от 1999 г., а по-късно внезапно освободи своя архиерей, тогава архиепископ Йоан от Хариопулис. По-голямата част от йерарсите гласуваха да последват своя архиепископ в Руската православна църква, където в началото на XX в. е създадена архиепископията.

Архиепископията на руските православни църкви в Западна Европа беше официално обединена с Московската патриаршия на 4 ноември 2019 г. Докато бе още на служение във Франция, митрополит Емануил заплаши с правни действия срещу митрополит Йоан (преди Архиепископията да се присъедини отново към Руската православна църква), въпреки че по-късно двете страни се съгласиха да си сътрудничат в мир.

Припомняме, че през октомври 2018 г. Руската православна църква преустанови общение с Константинополската патриаршия поради антиканоничните и антиправославни действия на Фенер на територията на Украинската православна църква, където по-късно бе създадена „автокефална“ разколническа църква.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...