Нов филм на македонския режисьор Милчо Манчевски



Източник: Премин портал

Първата клапа на копродукционния филмов проект „Кости”, чийто режисьор е Милчо Манчевски, щракна на 17 юни в студио „Хемтекс” в Скопие. Филмът ще се снима до края на август, основно в студиото и на различни места в Скопие, и в по-малка степен – в Охрид и околностите на Щип.

„Кости” е потресаващи градска история за млад лекар, който трябва да намери себе си, за да може да изпълни задачата, наложена му след катастрофата, в която едва остава жив. Появата на една чудна бабичка и любовта на мистериозната Менка ще принудят младия лекар Лазар да започне да открива тайната на наследената вина и отхвърлената отговорност.

Режисьорът на филма Манчевски, на когото това е трети филм, след „Преди дъжда” и „Прах”, заяви, че за него са важни две неща – „Кости” да стане хубав филм, с други думи, да бъде „парче вкус”, и в Македония да се установят стандарти и да се покаже, че се работи съща както в Европа и че оттук може да се предложи произведение от световна класа.

Това е първият филм на Манчевски, който изцяло ще бъде сниман в Македония, а и целият актьорски състав също е македонски.

„Това е риск. Така стана, че го приех. Но риск беше и да се върна от Ню Йорк в Скопие и да снимам „Преди дъжда”, – заяви Манчевски на пресконференцията след първия снимачен ден.

Заснемането на филма ще продължи общо 63 дена, монтажът, както съобщи Манчевски, ще продължи до април, а дистрибуторите и продуцентите ще решат кога и къде да бъде премиерата. За снимането в Скопие, неговия роден град, режисьорът казва, че не го разсейва, а напротив. „Скопие е много хубав за снимане град. Много е грозен и много хубав”, – споделя Манчевски.

„Кости” е обявен за един от проектите от най-висок ранг в Европа в момента, а партньори на Македония, освен България, са и големите кинематографии Италия, Испания и Германия. Филмът има пълната поддръжка и на европейския копродукционен фонд „Евроимаж”.

Над филма работят британският продукционен дизайнер и носител на „Оскар” Дейвид Манс, известният италиански оператор Фабио Чанкети, работил във филмите на Бертолучи и Роберто Бенини. За музиката е ангажиран композиторът Збигнев Преизнер, който от няколко десетилетия сътрудничи на режисьора Кшиштоф Кишловски и написа музиката за филма му „Три цвята: синьо, бяло, червено”. В музикалното оформление на „Кости” участва и Кирил Джайковски, който вече е работил за филмите на Манчевски.

Съкратен превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...