Обещания за възкресяване на загинали деца от Беслан предизвикаха скандал в Русия



Петнадесет жени от комитета Майките на Беслан, майки на деца, загинали при трагедията в Беслан през миналата година, начело с председателя на комитета, Сусана Дудиева, са заминали за Москва при сектантския лидер Григорий Грабовой, който обещава да възкреси убитите им деца. Новината е предизвикала в Беслан истински шок, съобщава информационното издание Известия.

Днес Грабовой е дал пресконференция в хотел „Звездная”, заедно с председателката на комитета Сусана Дудиева. Той заявил на журналистите, че действително умее да възкресява хора. Нещо повече – съобщава, че вече е сключил с няколко от майките писмени договори, според които се задължава да възкреси децата им в най-близко време.

Останалите членове на комитета, които са се отказали от такова пътуване, считат, че е нужно да бъдат защитени роднините на загиналите от последователите на сектата. Но засега това не става. Прокурорската проверка на Грабовой е безрезултатна, тъй като никой от представителите на сектата не счита себе си за пострадал.

Още преди година вестниците пишат за сектата на „възкресителите”. Известия предупреждават, че в Беслан обикалят хора, които обясняват на роднините, че възкресението на децата им, оказва се, е възможно. Разпространяват се брошури по този въпрос. Съсипани от мъка, някои от жените в Беслан естествено са готови да повярват на тези обещания и започват да събират пари. Цената на един курс за „обучение за възкресяване” в момента е 39 хиляди рубли. Още преди време Министерството на вътрешните работи на Северна Осетия предупреди, че това е открито мошеничество.

Журналистическо разследване разкрива, че неотдавна провъзгласилият се за Иисус Христос Грабовой успешно печели пари и от други „дейности”. Платените му лекции в хотел „Космос” минават при препълнени салони, а преди време същият е имал договор с узбекската държавна авиокомпания, за да изследва с екстрасенсорните си способности самолета на президента и членовете на правителството, като предохранителна мярка срещу катастрофи. Срещу заплащане с реални пари, естествено.

„Коя майка не иска да се върне в миналото, когато са били живи децата й – с разтреперан глас казва Марина Пак, загубила в училището единствената си дъщеря. – Трудно, за някои просто немислимо е да се примирят, че това е невъзможно. Повярвайте, можеш да си внушиш и най-абсурдните неща, само и само да не загубиш най-важното – надеждата. Много от нас едва сега започнаха да осъзнават, че децата няма да се върнат. Че оставаш сама с мъката си. Желанието да върнат децата си тласка хората към отчаяни постъпки. Но едно е да се решиш на такава постъпка, друго е да използваш чуждата болка за свои цели. Използването ни в такова състояние, както това направи Грабовой, е жестоко и безчовечно. За това няма думи в руския език.”

Разследването за причините за трагедията в Беслан така и не даде отговор на въпроси, които и до днес измъчват както роднините на загиналите, така и обществото. Днес 75% от руснаците са съгласни с искането на Майките на Беслан за допълнително разследване на обстоятелствата и търсене на отговорност на длъжностните лица, работили за операцията по освобождаване на заложниците в Беслан.

Деветдесет и два процента от руснаците отговарят утвърдително на въпроса: „Трябва ли да бъде изправен пред съд човекът, който обещава да възкреси срещу пари децата от Беслан?”.


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...