Обновление на православен манастир в Босна и Херцеговина




Източник: Дабробосанска митрополия

Благодарение на правителството на Федерация Босна и Херцеговина, която е подсигурила средствата, в средата на декември 2005 година са започнали дейностите по разчистване и консервация на манастирската църква „Света Троица” във Возучица. Целта на дейностите е да запази църквата от по-нататъшно рушене, да се укрепи конструкцията и временно да се покрие.

Работата се извършва под наблюдението на Института за опазване на паметниците  на Федерация Босна и Херцеговина, който ще изработи проект за пълна реставрация и консервация на храма.

Манастирът „Света Троица” във Возучица е основан през ХІV век от крал Драгутин Неманич. Построен е в подножието на планина Озрен, в долината на река Кривая. През вековете е играл важна роля за съхранението на Православието по тези места. Доказателство за това са сръбските села наоколо, които са се запазили до етническото прочистване през 1995 година.

В края на ХVІІ век, под заплаха от турците, монасите напускат манастира. 160 години манастирът е запустял. Манастирската църква е обновена през 1859 година, но през ХХ век пострадва на няколко пъти при драматичните военни събития в този регион.

След Втората световна война манастирът отново е обновен, през 1970 година е обявен за културен паметник първа степен. През войната в Босна и Херцеговина армията на мюсюлманско-хърватската федерация окупира в 1995 година селата и района наоколо. Населението е изселено, манастирът отново е опустошен. Камбанарията е запалена, а камбаната изчезва. Отвън храмът е надупчен от стрелба. Меденият покрив е свален и отнесен. Светият престол е разнебитен, вътрешните стени са повредени и изписани с разни графити, предимно мюсюлмански имена.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...