Обръщение на Архиепископ Христодул към псалтите


Източник: news.rnn.gr

В свое обръщение към псалтите Архиепископ Христодул препоръчва да избягват излишното “заливане” на архиереите с постоянната и често изморителна употреба на известната фраза “на многая лета владико” по време на службите. Заедно с това им препоръчва да не удължават песнопенията, понеже по този начин изморяват вярващите.

В дългото си обръщение към тях, Предстоятелят на Еладската Архиепископия ги прикани да престанат с преувеличенията, навлезли в литургичния живот през последните десетилетия, като изисква от тях да се върнат към раннохристиянските практики.

Архиепископ Христодул настоява псалтите да изпяват “на многая лета владико” само там където е предвидено, а не постоянно и така да се удължава времето.

Архиепископът отбелязва, че псалтите трябва да зачитат програмата на Архиепископията и да не удължават последованията в тежест на вярващите, много от които са принудени да си тръгнат от храмовете преди края на службата, за да успеят със задълженията си.

Накрая ги прикани да пеят разбираемо и да отбягват излишните украшения в пеенето и показване на певчески талант, така че вярващите да могат да следят службата.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...